Kategóriák
Életmód

A vörös húsok növelik a cukorbetegség kockázatát

A feldolgozott vörös húsok, például két szelet szalonna, egy hot dog, vagy a nyers, illetve füstölt változatok napi fogyasztása jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – figyelmeztetnek a szakemberek.
A Harvard Egyetem közegészségügyi tanszéke munkatársainak tanulmánya szerint napi 50 gramm feldolgozott vörös hús elfogyasztása 51 százalékkal, míg 100 grammnyi feldolgozatlan változat 19 százalékkal növelte a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A témában készített eddigi legnagyobb tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelenik meg.
A szakemberek szerint a napi vörös hús adag magvakkal, fehérhúsokkal, alacsony-zsírtartalmú étrenddel, vagy gabonafehérjékkel való helyettesítése csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát. ”Eredményeink nagy közegészségügyi jelentőséggel bírnak, mivel világszerte járványszerűen növekszik a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők száma, valamint a vörös húsok fogyasztásának mértéke” – mondta Frank Hu, a tanulmány vezető szerzője.
vöröshús
”A jó hír viszont az, hogy az ilyen aggasztó kockázati tényezőket könnyen kiiktathatjuk, ha a vörös húsról áttérünk egy egészségesebb fehérjére” – tette hozzá.
A vizsgálat során a harvardi kutatók a különféle egészségügyi tanulmányba bevont 204 ezer amerikai ápoló és egészségügyi szakember adatait, felmérésekre adott válaszait elemezték. A résztvevők állapotát 14 és 28 év közötti intervallumban követték nyomon. A kutatók ezen felül napra kész állapotba hoztak egy átfogó-elemzést, amely az általuk használt adatokon kívül még több mint 442 ezer emberre kiterjedő különféle tanulmányokat is feldolgoz.
Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint világszerte nagyjából 350 millió felnőttet érint a cukorbetegség problémája, és az Egyesült Államok húsz évnél idősebb lakosságának több mint 11 százaléka – mintegy 25,6 millió ember –  szenved a diabétesz tüneteitől.
A 2-es típusú diabétesz magas vércukor szint előfordulásával együtt járó krónikus betegség, amelynek kialakulásáért gyakran az elhízás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozási szokások a felelősek.
forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük