Kategóriák
Hírek

Bőr baktériumok is okozhatnak diabéteszt?

A baktériumok és vírusok mindenki által tudottan a fertőző betegségek okozói, ezen túlmenően néhány mikróba más betegség oka is lehet, mint pl. a humán papillóma vírus a méhnyakrákot, a helicobacter pylori pedig a gyomorfekélyt okozza.

A Patrick Sievert vezette munkacsoport a Iowa-i Egyetemen kimutatta, hogy a bőrünk felületén mindig fellelhető staphylococcus aureus baktérium által termelt szuperantigén alkalmazása nyulakon elhízáshoz, szisztémás gyulladásos állapothoz, majd csökkent glukóz tolerancia kifejlődéséhez vezetett. Az ismert, hogy a testsúly kóros növekedése kapcsán megváltozik a szervezet mikrobiomja, fokozódik a staphylococcus baktériumok kolonizációja és ezáltal a szervezet folyamatosan kitetté válik az e baktériumok által termelt szuperantigénnek. A szerzők korábbi vizsgálatai során bebizonyosodott, hogy a szuperantigének szétroncsolják az immunrendszert és halálos kimenetelű staphylococcus infekciókhoz vezetnek, mint amilyen a toxikus sokk szindróma, a szepszis és az endokarditisz. Azt is kimutatták, hogy a szuperantigének hatnak a zsírsejtekre is, ezáltal fokozódik a gyulladásos állapot, kifejlődik az inzulin rezisztencia, majd idővel a 2-es típusú diabétesz.

Hand, Lupe und Haut

Vakcina a 2-es típusú diabétesz kifejlődése ellen is

A vizsgálók azon dolgoznak, hogy e szuparantigén elleni vakcinát hozzanak létre, melynek alkalmazásával akár a 2-es típusú diabétesz kifejlődése is megakadályozható. Első lépésként egy bőrre kenhető glicerin monolaurátot tartalmazó gélt fejlesztettek ki, mely elpusztíthatja a bőrön lévő staphylococcusokat. Azt tervezik vizsgálni, hogy ezen gél alkalmazása kedvező hatással lesz-e a vércukor szintekre. Egyelőre a vizsgálatok kezdeténél tartanak, hogy hova jutnak, az a következő évek folyamán derülhet ki.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük