Kategóriák
Hírek

A hipokalcémia

Sok oka van, de az egyik legritkább ok éppen az elégtelen kalcium bevitel. Van a betegségnek olyan formája is, amikor a mellékpajzsmirigy által termelt parat hormon szintje normális, de a sejtek mégsem reagálnak a hormonra (parathormon rezisztencia).

Hipokalcémiához vezethet a pajzsmirigyen végzett műtétek egy része, mikor a műtét során a mellékpajzsmirigyek is véletlenül eltávolításra kerülnek (négy van belőlük, de ha csak egy marad, már a betegség kialakulhat). Ugyan ez történhet radioizotópos pajzsmirigy kezelés esetében is, csak ilyenkor a radioaktív sugárzás az, ami a mellékpajzsmirigyeket elpusztítja.

pic (47)

A krónikus veseelégtelenség is gyakori oka a hipokalcémiának, de ilyenkor mindig ezzel párhuzamosan magas szérum foszforszintet találunk.

A D vitamin hiány okozta hipokalcémiában viszont a foszfor  szérum szintje mindig normális.

A kalcium hiány egyik gyakori oka éppen a magnézium hiányban keresendő. Ez gyakran fordul elő krónikus alkoholistákban, tartós éhezésben, extrém diéták során.

Kiterjedt bélbetegségek következtében kialakult felszívódási zavarok is okozhatják a hipokalcémiát.(pl. Crohn betegség).

A tünetei: izomgörcsökre való hajlam (akár nyugalomban is), ami súlyos esetben a tetániáig fokozódhat. Ijesztő izomgörcsök test szerte, majdnem olyan, mint egy nagy epilepsziás roham, de azzal ellentétben a tudat mindig tiszta marad.

Krónikus hipokalcémiában a bőr száraz, szőrzethiányos, gyakori a fogzománc foltos elszíneződése, a szürke hályog kialakulása. A betegek gyakran szoronganak, illetve depresszióra hajlamosak.

Az orvos számára intő jel, ha az EKG-n a QT szakasz megnyúlik, mert ez életveszélyes szívritmus zavarok kialakulásához vezethet.

A tetániás rohamot, mindig intravénásan adott kalciummal kezeljük, amely a rohamot azonnal megszűnteti.

A krónikusan alacsony kalcium szint emelésére a legjobb módszer a D3 vitamin pótlása (akár 3000 IU/nap), és a magnézium pótlás. Vannak D3 vitamin analógok, amik főleg vese betegségekben és parathormon rezisztenciában használatosak.

Krónikus vízhajtó szedés során is kialakulhat a hipokalcémia. Ilyenkor helyesen nagy gondot fordítunk a kálium pótlásra, de a magnézium és kalcium pótlása gyakran elmarad.

A magnéziumot soha nem adjuk együtt a kalciummal, mert egymás felszívódását igen hatékonyan akadályozzák, mivel mindkettő ionnak hatalmas méretű vízburka van. A normális szérum magnézium szint 1mmol/l körül van.

Forrás: www.drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük