Kategóriák
Életmód

Az olíva olaj lenne a fogyás kulcsa?

Már az olíva olaj étkezőasztalra helyezése is segíthet a fogyásban, mivel annak illata is teltségérzetet vált ki. A felfedezés annak a kutatásnak köszönhető, mely során a kutatók önkénteseket követtek nyomon, akik három hónapon át napi 500g joghurtot fogyasztottak.  Néhányan olíva olajat adtak hozzá, mások repce olajat, zsírt vagy vajat. Az olíva olajat fogyasztók összességében kevesebb kalóriát fogyasztottak és egyikük sem hízott meg.

pic (50)

Kutatók szerint ennek egy aroma vegyület az oka, amely nem található meg más zsírokban és olajokban.  Sikeresen megismételték a kísérletet, csupán az aromavegyület joghurtba keverésével. Az eredmény azt mutatta, hogy az olíva olaj aroma kivonata elősegítheti a teltségérzést és a napi kalória bevitelt is csökkentheti.

Német és osztrák kutatók vizsgálták az olíva olaj, zsír, vaj és repce olaj étvágycsökkentő tulajdonságát. A kutatócsoport arra kérte az önkénteseket, hogy fogyasszanak napi fél kiló, a négy zsiradék egyikével dúsított joghurtot a szokásos étrendjük mellett. Három hónap elteltével kiderült, hogy az olíva olaj volt leginkább hatással a jóllakottság érzésre. Az olíva olajas joghurtot fogyasztók vérében magasabb volt a szerotonin hormon szintje, amely a teltségérzetet szabályozza. A résztvevők szerint az olíva olajjal kevert joghurt nagyon laktató. A vizsgálati időszak alatt a csoport egyetlen tagjának sem növekedett a testzsírszázaléka vagy testsúlya.

A kutatók tanácstalanok voltak annak kapcsán, hogy miért volt az olíva olaj annyira hatékony, amikor a zsírsav szintje megegyezik a repce olajéval. Ezért újabb kísérletet végeztek és megállapították, hogy már az illata is erőteljes hatással van az étvágyra. Olíva olaj aromával dúsított joghurtot fogyasztó önkéntesek naponta átlagosan 176 kalóriával vittek be kevesebbet, mint a normál joghurtot evők.

Az aroma csoport tagjai változtattak az étkezési szokásaikon, míg a kontroll csoport tagjai nyilvánvalóan nem voltak képesek ugyanerre. A kontroll csoport tagjainak vérében alacsonyabb volt a jóllakottság hormon szintje, összehasonlítva a többi alannyal. Az eredmények azt mutatják, hogy már az illatok is képesek szabályozni a jóllakottságot. Remélhetőleg ez a felfedezés megnyitja az utat a csökkentett zsírtartalmú, mégis laktató egészséges élelmiszerek számára.

Forrás: www.fogyas.drtihanyi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük