Kategóriák
Hírek

A gyomorszűkítő műtét meggyógyítja a cukorbetegek felét

A fogyást elősegítő gyomorszűkítő műtét legalább öt évre meggyógyítja a 2-es típusú cukorbetegségből az azzal küszködő páciensek felét.

A Lancet című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján a kísérletbe bevont 60 ember közül senkinek sem segített önmagában a gyógyszer és a diéta. A műtét viszont a testsúly csökkentésével és a bélműködés megváltoztatásával sikeresen csillapította a panaszokat. A szakértők hangsúlyozták, hogy „lényeges” változásról van szó, de csak kevesen kapnak lehetőséget a beavatkozásra.

pic (194)

A King’s College London és a római Katolikus Egyetem munkatársai a megszokott gyógyszeres kezelés kimenetelét hasonlították össze az operációéval. A műtét során csökkentik a gyomor űrtartalmát, és rövidebb bélszakasz marad a tápcsatorna része. „A műtét hosszas nyugvó szakaszt idéz elő az esetek 50 százalékában, hiszen a betegek vércukorszintje a betegséget jelző alsó határ alá csökken öt évre. A páciensek 80 százaléka egyébként képes volt megfelelő szinten tartani a vércukrát, pedig csak egy gyógyszert szedett, vagy pedig egyet sem” – magyarázta Francesco Rubino professzor a BBC News-nak. Noha a páciensek egy része továbbra is cukorbeteg maradt, nekik is könnyebb volt az ajánlott szinten tartani a vércukrukat.„A műtéti kezelés tűnik a legköltséghatékonyabb megoldásnak” – tette hozzá Rubino professzor.

Forrás: www.vital.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük