Kategóriák
Életmód

Még egy ok, hogy ne üldögéljünk túl sokat

Rengeteg helyen olvasni az ülő életmód káros hatásairól – elhízás, diabétesz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet a túlzott inaktivitás. Ha ez nem lenne eléggé riasztó, most egy újabb káros hatásra derítettek fényt dél-koreai kutatók: az ülés növelheti a májbetegség kialakulásának kockázatát.

pic (238)

A Journal of Hepatology folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik napi 10 órát vagy annál többet töltenek ülve, 9 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki nem alkoholos zsírmáj (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) azokhoz képest, akik kevesebb, mint 5 órát ücsörögnek. A fizikai aktivitás is szerepet játszott a NAFLD kialakulásának esélyében – az inaktívakkal összevetve 20 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki az állapot azoknál, akik eleget mozogtak.

Több mozgás, kevesebb ülés

A kutatásban a szakemberek közel 140 ezer koreai férfit és nőt vizsgáltak. Azt figyelték, mennyi időt töltenek üléssel és fizikailag mennyire aktív életmódot folytatnak. Ezen felül egészségügyi állapotukat is részletesen vizsgálták. A résztvevők átlagéletkora 39,9 év volt. A NAFLD létét ultrahangos vizsgálattal állapították meg.

Összesen 40 ezer embernél állapítottak meg nem alkoholos zsírmájat. Mivel a tanulmányban szereplők egyikének sem voltak rejtett egészségügyi problémái, így a kutatók szerint az NAFLD kialakulása nagy valószínűséggel az üléssel töltött idővel és a fizikai aktivitás mértékével állt kapcsolatban. A kutatás azt sugallja, hogy még a magasabb intenzitású fizikai aktivitás sem nyújt teljes védelmet, ha az ülést túlzásba visszük. Amennyiben az új eredmények további megerősítést nyernek, akkor a tanulmány szerzői szerint az embereknek több mozgásra és kevesebb ülésre lesz szükségük a betegség elkerüléséhez.

Business People Waiting in Chairs

“A testünk mozgásra lett tervezve, így nem csoda, ha az alacsony izomaktivitással jellemzett mozgásszegény életmódnak közvetlen élettani hatása van” – kommentálta a tanulmányt Michael Trenell, a Newcastle-i Egyetem anyagcsere-folyamatokat és életmódot kutató professzora. A szakember szerint heti 150 perc mérsékelt testmozgás, vagy napi 10 ezer lépés megtétele sokat javíthat egészségi állapotunkon.

Forrás: www.origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük