Amióta cukorbeteg vagyok, nem ettem tejbegrízt. Ma reggel náthásan keltem, és nagyon vágytam egy szívet-lelket melengető, gyerekkori kajára. Ilyen a tejbegríz is. Amikor elgondolkodtam, hogyan kéne reformosítani, először a zabpehely jutott eszembe, de a zabkása ugyebár nem tejbegríz. A második ötlet a zabkorpa volt, de az sajnos nincs itthon. 🙁 Én pedig ma nem vagyok hajlandó boltba menni. Körülnéztem, és jött a mentő ötlet: a búzakorpa. Utána olvastam itt, és több szempontból is szuper hozzávalónak bizonyult.
Nem követtem pontos receptet, arra gondoltam, ha nem jó az állaga, majd menet közben adok hozzá még egy kis tejet vagy búzakorpát. Végül nem kellett, elsőre is pont jó tejbegríz állaga lett! 🙂
Hozzávalók egy adaghoz:
-50 g búzakorpa
-250 ml tej
-folyékony édesítő ízlés szerint
A tálaláshoz nyírfacukor por és őrölt fahéj.
Elkészítés:
Keverjük össze a búzakorpát a tejjel és ízesítsük folyékony édesítővel. Folyamatos kevergetés mellett főzzük meg. (Ahogy felforrt, már be is sűrűsödik és kész). Ahogy egyet rottyan, húzzuk le a tűzről, különben túl sűrűre fő! Öntsük ki egy tányérra és szórjuk meg a tetejét fahéjjal elkevert nyírfacukor porral.
Jó étvágyat!
A receptet és a fotókat köszönjük Hortobágyi Annának!
http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/