Kategóriák
Hírek

Ezek a gyerekek jobban vágynak a cukor után

Az elhízott gyerekek agya erőteljesebb választ ad a cukorra, mint normális testsúlyú társaiké – derül ki egy friss kutatásból. 

Boy holding cookie

Az eredmények alátámasztják a feltételezést, miszerint az elhízott csemetékből eltúlzott jutalomreakciót vált ki az étel, és hogy az agyuk behálózottsága fokozza a cukor iránti sóvárgást – állítják a szakértők.

„A lényeg, hogy az elhízott gyerekek a normális súlyúakhoz képest fokozottabban reagálnak a cukorra” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Kerri Boutelle, a Kaliforniai Egyetem professzora az intézmény sajtóközleményében. „A legfontosabb következtetésünk, hogy már a 8 éveseknél is mérhető ez a különbség” – tette hozzá Boutelle.

A tanulmányhoz, amely az International Journal of Obesity című szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg december 11-én, a kutatók 23, nyolc és tizenkét év közötti gyermek agyát vizsgálták meg, miközben azok cukros vizet ittak.

A normális súlyúakhoz viszonyítva az elhízottaknál fokozottabb agyműködés mutatkozott az érzékelés, az érzelmek, a tudatosság, az ízlelés, a motiváció és a jutalmazás régiójában.

„Bármelyik obezitológus elmondhatja, hogy lefogyni milyen nehézkes, és hogy egyszerűbb megelőzni a problémát. Eredményeink bizonyítják, hogy már igen korán érdemes elkezdeni a prevenciót, hiszen egyesek hiperérzékeny jutalomközponttal születnek, ami étkezés hatására is aktiválódik, ezért meg kell tanulniuk egészséges viszonyt kialakítani az ételekkel” – összegezte Boutelle.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük