Kategóriák
Életmód

Cukorbetegséget okozhat a délutáni alvás?

A szundítás, a délutáni szieszta kellemes napközbeni kikapcsolódás, pihenés, annak egészségügyi hatásai azonban sok vitát szülnek. Amíg néhány tanulmány a délutáni alvás jótékony kognitív hatásait fejtegeti, mások szerint hosszú távon így csökkenhet a várható élettartam, emellett egy új kutatás eredménye szerint még cukorbetegséget is okozhat – írja a Fox News.

pic (03)

Egy tanulmány megállapította, hogy azok, akik többet alszanak napközben, a cukorbetegség nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint mások. A kutatás keretében 27 ezer már nyugdíjas kínai nőt és férfit vizsgáltak meg, úgy hogy négy csoportra osztották őket délutáni alvási időtartamuk szerint, kezdve a nullától a 60 percig.
A résztvevők több mint kétharmada, mintegy 18.500 személy rendszeresen aludt egy kicsit délután. Olyan tényezők kiszűrése után, mint a dohányzás, a fizikai aktivitás és az éjszakai alvás hossza, megállapították, hogy azok, akik rendszerint egy óránál többet alszanak délutánonként, azoknak nagyobb a kockázatuk a cukorbetegség kialakulására, mint azon társaiknak, akik egyáltalán nem élnek a délutáni szundítás lehetőségével.
Ugyanakkor azoknak, akik maximum 30 percet töltenek alvással, általában alacsonyabb a vércukorszintjük, mint azoknak, akik egyáltalán nem pihennek délutánonként. A szervezetre gyakorolt hatás tehát a pihenés időtartama szerint változik.

Forrás: www.wellnescafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük