Kategóriák
Hírek

Háborús robbanóanyaggal fordítható vissza a cukorbetegség?

A DNP-vel lőszergyárban dolgozók veszítettek testtömegükből – most a Yale Egyetem munkatársai bizonyították, hogy a szer cukorbetegségben is hatékony.

kep (47)

Az első világháborúban robbanószerként használt DNP (2,4-dinitrofenol) új perspektívát nyithat a cukorbetegség gyógyításában. Annak idején a francia hadsereg alkalmazta előszeretettel a szert hadászati célokra pikrinsavval kezelve. Megfigyelték, hogy a gyártás során az anyaggal érintkezők testhőmérséklete megemelkedett, intenzíven izzadtak, és veszítettek testsúlyukból. Később a Stanford Egyetem munkatársai megállapították, hogy a szer 50 százalékkal serkenti az anyagcserét, ami intenzív zsír- és szénhidrát-égetést eredményez.

kep (50)

A tabletta célú felhasználást azonban a könnyű túladagolási veszély miatt a 30-as években betiltották.

Most a Yale Egyetem kutatói a korábbiaknál 100-szor alacsonyabb dózissal próbálkoztak, és megállapították, hogy a szer képes visszafordítani a 2-es típusú cukorbetegséget, amikor a fő problémát a perifériás szövetek inzulinnal szembeni érzéketlensége jelenti. Dr. Gerald Shulman és munkacsoportja állatkísérletes modellben bizonyította a kedvező hatást, mely felveti a humán gyógyászatban való felhasználás lehetőségét. A kutatás részletei a Science tudományos folyóiratban olvashatóak el.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük