Kategóriák
Hírek

Felfedezték mi védi jobban a nőket a cukorbetegségtől

Régóta tudják, hogy az elhízott férfiakban nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú diabétesz, mint az elhízott nőkben. A McMaster Egyetem kutatói most felfedezték, hogy ez az izomban lévő egyik fehérje aktivitásának különbségére vezethető vissza a két nemben.

Amikor az emberek túlsúlyossá válnak, a vázizmaikban inzulin-rezisztencia alakul ki, ami 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezethet. A Scientific Reports legújabb számában megjelent kutatásukban a szakértők kimutatták, hogy ez a fehérje, a PTEN (foszfatáz és tenzin homológ) a férfiakban és a nőkben eltérő.

kep (153)

Amikor a PTEN aktív, megakadályozza, hogy az inzulin megfelelően küldhessen jelzéseket az izomban, ami csökkenti az izom által kapott cukor mennyiségét. Ez az izom inzulin-rezisztencia növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét.

„Kutatásunkból az derült ki, hogy a nők izmai hatékonyabban semlegesítik ezt a fehérjét, ami lehetővé teszi, hogy az inzulin jobban működve eltávolítsa a cukrot az izomba irányuló véráramlásból” – magyarázta a kutatás vezetője, Dr. M. Constantine Samaan. „Ez a fehérje az egyik magyarázat arra, miért védettek a nők valamelyest a 2-es típusú diabétesszel szemben, annak ellenére, hogy egy adott testsúlynál nagyobb a testzsírtartalmuk, mint a férfiaknak.” A szakértő azt is hozzátette, hogy a felfedezés azért fontos, mert ezzel új terápiás célpontot kaphatunk az izom az inzulinra adott reakciójának javításához, és ezáltal hatékonyabban kezelhetjük, és akár meg is előzhetjük a diabéteszt.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük