Kategóriák
Hírek

A néma gyilkos bárkit elérhet – fókuszban a cukorbetegség

A cukorbetegség olyan, alattomos kór, amely gyakran akkor okoz tüneteket, amikor már előrehaladott szakaszában jár. Hazánkban jelenleg 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, ez a szám évente 5-10 százalékkal növekszik.

Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros a cukoranyagcseréje – ismerteti a Magyar Diabétesz Társaság. Ebből sajnos egyenesen következik, hogy népbetegség, olyan betegség, amely ugyan nem gyógyítható, de megfelelő testmozgással, diétával, gyógyszerekkel a vércukornak az egészségeshez közeli szinten tartásával jól kezelhető. A betegség két fő típusa mellett – 1-es és 2-es típusú cukorbetegség – lehetséges várandósság alatt kialakuló diabétesz is.

Cukorbetegség - öninjekciózás (Fotó: AFP)

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik típusú diabétesszel van dolgunk. A közhiedelem azt tartja, hogy az 1-es típusú cukorbetegség a fiatalok betegsége, mivel többnyire a 35-40 év alatti korosztályt sújtja. Ma már tudjuk, hogy ezekben a korosztályokban ugyan nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség, de bármikor előtörhet. Ennél a típusú diabétesznél a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei (béta-sejtek) elpusztulnak, és megszűnik az inzulintermelés. Az 1-es típusú cukorbetegségre való hajlam részben genetikai tényezők következménye, de vírusok is elindíthatják a béta-sejtek pusztulását, mely inzulinhiányhoz, végül pedig cukorbetegséghez vezet.

A 2-es típusú cukorbetegség többnyire 40-45 év felett alakul ki, genetikai tényezők (családon belüli halmozódás), életmódbeli okok (mozgásszegény életmód, egészségtelen, energiadús táplálkozás) egyaránt felelőssé tehetők érte. Veszélyeztetettnek tekinthető:

  • akinek életkora 45 év felett van;
  • akit magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegségekkel kezelnek;
  • akinek a családjában már előfordult cukorbetegség;
  • aki életmódjában nem vagy ritkán szerepel a mozgás és ülőmunkát végez;
  • aki túlsúlyos;
  • akinél a várandóssága alatt magasabb vércukorértéket mértek.

A felsorolt tényezők mellett sok szakember említi a stresszt mint rizikófaktort, a stressz okolható egyébként a szív- és érrendszeri betegségek-, emésztőszervi megbetegedések vagy éppen bőrgyógyászati panaszok kialakulásáért is.

Vércukorszintmérés. (Fotó: MTI)Mit tehet a cukorbeteg, hogy betegségével mégis ép életet folytasson?

Talán a legfontosabb azt tudomásul venni, hogy a diabétesz igenis szinten tartható, kontrollálható betegség. Az 1-es típusú, azaz inzulinfüggő diabéteszt egyértelműen inzulin beadásával – úgynevezett intenzív inzulinterápiával – kezelik. A 2-es típusnál szóba jöhet a szájon át szedhető gyógyszer, de éppígy az injekciós vagy inhalációs inzulin is. Mindkét típusnál nagyon fontos szerepet játszik a diéta és a rendszeres mozgás bevezetése. A fogyás – túlsúly esetén – mindenképp üdvözlendő (tehermentesíti a szervezetet), arról nem is beszélve, hogy újabb kutatások szerint  – más tényezők mellett – megakadályozhatja a cukorbetegség rosszabbodását. A tudatos életmód kialakítása orvosi és táplálkozási szakemberek segítségével, a rendszeres, akár napi szintű testmozgás (a sétától a kerékpározáson át a tornáig) bizony nagyon sokat segíthet a normálishoz közelítő cukorszint beállításában.
Sajnos, az 1-es típusú diabétesz megelőzésére nincs módunk, de a 2-es típus kialakulásának megakadályozását életmódváltással akár meg is akadályozhatjuk.

Vércukorszintmérés otthon – egyetlen csepp vér elegendő hozzá

A vércukorszint állandó ellenőrzése a betegség kialakulása után elengedhetetlen. A patikákban, gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben beszerezhető vércukorszintmérő készülékek könnyen kezelhetők, azonali értéket mutatnak és egyetlen csepp, az ujjbegyből vett vérre van szükség hozzá.

A vércukorszintmérő készülékek ára elég nagy szórást mutat, vásárolhatunk 6000 forintért, de találunk 20 ezer forintnál jóval drágább készüléket is. Az egyszeri megvételt minden inzulinkezelésre szoruló diabéteszesnek támogatja a társadalombiztosítás 50%-kal. Ehhez természetesen szakorvosi receptre van szükség. Recept nélkül a teljes összeget kell fizetnümk. Tudni kell még, hogy a vércukorszintmérőhöz rendszeresen kell úgynevezett tesztcsíkot vásárolni, amelynek ára darabonként 60 és 120 forint között mozoghat.

Forrás: www.hirado.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük