Kategóriák
Életmód

A karácsonyi stressz, mint új népbetegség

Van olyan, aki annyira előrelátó volt, hogy már októberben elkezdett azon gon dolkodni, hogy kinek mit vegyen. Na, de aki nem ebbe a kategóriába tartozik, annak sajnos elég sok stresszt okoz a Karácsony, azaz a SZERETET ünnepe!

A karácsonyi stressz, mint új népbetegség

kep (52)

Egy új betegség, az ünnepi stressz

Karácsony közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk. Ajándékvásárlás, karácsonyfa- és díszbeszerzés, „kinek nem vettem még ajándékot” érzés, és még sorolhatnánk. A béke és a szeretet ünnepe mára hektikus, csillogó-villogó, idegpróbáló stresszforrássá változott. Bár sokan nem veszik komolyan az ünnepek stressz teremtő szerepét, a karácsonyi stressz korunk egyik valós kórtünete.
A karácsonyi rohanás és a stressz. A legtöbb feszültséget ilyenkor decemberben kétség kívül a karácsonyi rohanás okozza bennünk. Az ajándékvásárlás, sütés-főzés, a fabeszerzés, a fa felállítása és feldíszítése mind-mind erősíti bennünk a szorongást. Az üzletközpontokban és plázákban összezsúfolódott feszült emberek között nehéz nyugodtnak maradni. Mind gyakoribbá válik – bármilyen abszurd is, hogy a zsúfolt bevásárlóközpont parkolóban összeverekednek az emberek egy-egy jó parkolóhelyért.A legnagyobb karácsonyi ajándékAz egyik legnagyobb ajándék, amit adhatunk – legfőképpen önmagunknak – az őszinteség. Hiszen ezt is ki kell érdemelni. Ennek felvállalásához bátorságra van szükség. Mikor ráérzünk az ízére, már működik magától a folyamat. Aki pedig minél tovább húzza az időt, hogy számvetést végezzen életére vonatkozóan, az könnyen lehet, hogy utópisztikus szindrómában szenved. Klasszikus, képviselője ennek, a Petőfi verséből ismert Pató Pál úr, kinek jelszava az, hogy ,,Ej, ráérünk arra még”.Nők és a karácsonyKétségtelenül a nőknek jut a karácsonyi stressz oroszlánrésze – felmérések szerint ugyanis többnyire ők vásárolnak be, ők főznek, és ők gondoskodnak a karácsonyi díszítésről. A stresszre pedig általában beszéddel reagálnak. A nők újra meg újra átrágják a problémáikat, megvizsgálják elölről-hátulról, minden elképzelhető nézőpontból. Nem azért beszélnek, hogy megoldást találjanak, hanem mert a beszéd megnyugtatja, ellazítja őket. Csapongva, összevissza beszélnek: egyszerre több témáról is képesek beszélni úgy, hogy nem jutnak semmiféle következtetésre, csak rendszerezik magukban a feladatokat, tényeket, információkat. A nő agya úgy alakult ki, hogy számára a beszéd legyen a kifejezés elsődleges módja, és éppen ebben rejlik az egyik fő erőssége.
A női stressz és a karácsony
kep (53)
Ha egy férfinak el kell végeznie öt-hat feladatot, csak ennyit mond: „Dolgom van, majd jövök.” Tisztelet a kivételnek persze. A nő viszont rendszer nélkül, véletlenszerűen sorolja el a tennivalóit, megemlítve az összes lehetőséget, és hogy mi közül választhat.
Karácsonykor a nők hosszan sorolják, mi minden miatt idegeskednek. Előadást tartanak a tennivalókról, megmondják, mikor mit kell csinálni, kinek kell karácsonyi lapot küldeni, mit kell főzni, hol célszerű megvenni az ajándékokat, kit hívjunk meg, kit ne. Azért szükséges ez a folyamatos beszéd számukra, mert azáltal, hogy beszélnek róla, máris jobban érzik magukat, vagyis könnyebben viselik az ünneppel járó stresszt.
A szeretet ünnepe
Egy dolog lebegjen a szemünk előtt: a Karácsony a szeretet ünnepe. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy egy tányér lecsó vagy lazactekercs van előttünk. Egy dolog a lényeg: a szeretteinkkel legyünk. Tudatosítsd magadban, hogy a Karácsony nem a stresszről szól és nem az a lényeg, hogy minden tökéletes legyen. Persze, jó volna… Na, de nem az egészségünk kárán!
Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük