Ezek a természetben fellelhető kincsek, nem csak a vérnyomásra és a koleszterinszintre vannak jó hatással, de a cukorbetegség megelőzésében is jelentős szerepet játszanak.
Ginzeng
A ginzeng híres erős anti-diabetikus tulajdonságairól: a növény Kínából származik, a gyógyászatban ősidők óta használják. Egy 2009-ben kiadott tanulmány szerint, a benne található ginzenozid nevű anyag amellett, hogy támogatja a béta-sejteket a hasnyálmirigyben, melynek hatására a szervezet inzulint termel, csökkenti az inzulinrezisztenciát is. Kutatók szerint, a ginzeng gyökér közvetlenül érinti a hasnyálmirigyet, és növeli az inzulintermelést, éppen ezért a növényt a cukorbetegség egyik lehetséges kezelésmódjának tartják.
Fahéj
Kutatások bebizonyították, hogy a fahéjban található polifenolok stimulálják a sejtmembránok inzulinreceptorait, mely jelentősen javítja a glükózfelvételt, és csökkenti a vércukorszintet. Ez a különleges fűszer pedig emellett csökkenti a triglicerid szintet, és az alacsony sűrűségű lipoprotein szintet, mindezzel segít megelőzni a szívbetegségeket, mely a cukorbetegeknél fokozottan előfordulhat. A fahéjat fűszerként, vagy étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk.
Bazsalikom
A bazsalikom régóta népszerű indiai ajurvédikus gyógyszer, mely kifejezetten hasznosnak bizonyult a cukorbetegség kezelésében. Egy 2008-as tanulmányban bebizonyították, hogy a bazsalikom enyhíti az étkezés utáni hiperglikémiát, vagyis a túlzott vércukorszint emelkedést. Emellett a növény gátolja az a-amilázt, azt a nyálban található enzimet, mely lebontja a keményítőket cukorrá.
Zöld tea
A zöld tea az egyik leghatékonyabb diabétesz elleni gyógyszer, a benne található anyagoknak köszönhetően tolerálja a cukorterhelést, és inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Kutatások szerint, védőhatást gyakorol az inzulintermelő szövetekre, és pozitívan hat a hasnyálmirigyre is. A svéd Karolinska Kutató Intézet bebizonyította, hogy minél több zöld teát iszik a cukorbeteg, annál jobb lesz az állapota.
Cayenne
A cayenne talán a leghatékonyabb természetes fájdalomcsillapító. David Hoffman kutató megállapította, hogy a cayenne-ben található kapszaicin nevű hatóanyag sikeres lehet a diabéteszes neuropátia kezelésében.
forrás: www.napidoktor.hu