Kategóriák
Hírek

700 kalóriás reggeli, 200 kalóriás vacsora

Egy új, ki létszámú résztvevővel készült tanulmány szerint, ha a kettes típusú cukorbetegek 700 kalóriás reggelit, 600 kalóriás ebédet és 200 kalóriás vacsorát esznek, vércukorszintjük kiegyensúlyozottabb lesz.

Bőséges reggeli, kevés vacsora. Egy új tanulmány szerint a kettes típusú cukorbetegeknek ez a legmegfelelőbb étkezési forma ahhoz, hogy tartsák vércukorszintjüket. A kutatók azt állítják, akik bőségesen reggeliztek, de keveset vacsoráztak azoknak alacsonyabb volt a vércukor szintjük, minta azoknak, akik ennek éppen az ellenkezőjét tettek, vagyis keveset reggeliztek és sokat vacsoráztak.

Akik este esznek nagyobb mennyiséget, azoknak magasabb a vércukor szintje, ami szabályozza a szervezet belső óráját is. – magyarázta Dr. Daniela Jakubowicz a Reuters Health-nek adott interjújában.
A kettes típusú cukorbetegséggel küzdők az étkezések időpontját gyakran a belső órájukhoz igazítják, vagyis egyszerűen akkor esznek, ha éhesek. – mondta Dr. Jakubowicz az izraeli Tel Aviv Egyetemről. “Gyakran kihagyják a reggelit és egy kalóriadús vacsorával zárják le a napot.” Ez a szokás nagyban hozzájárul az elhízáshoz és a vércukorszint szabálytalanságához.

A bőséges reggeli segíthet a kiegyensúlyozottabb vércukor szint eléréséhez

A bőséges reggeli segíthet a kiegyensúlyozottabb vércukor szint eléréséhez

Az új tanulmányban 8 nőt és 10 férfit teszteltek, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek. Az alanyok 30-70 év közöttiek, akik gyógyszeres kezelésben, diétás tanácsadásban részesültek, illetve voltak közöttük olyanok is, akik maguk állították be diétájukat.

A kísérletben részt vevőket véletlenszerűen tették két csoportba. Az egyik csoport tagjai 700 kalóriás reggelit és 200 kalóriás vacsorát, a másik csoport tagjai 200 kalóriás reggelit és 700 kalóriás vacsorát ettek. Emellett mindkét csoport egy 600 kalóriás ebédet is megevett. Ezt a rendszert minden résztvevő 6 napig követte. Ezt követően vért vettek tőlük és megnézték az eredményeiket. Két héttel később a kutatók és a résztvevők megismételték ezt a folyamatot.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, ha a résztvevők a bőségesen reggelizők csoportjába tartoztak, akkor az étkezés utáni glükóz szintjük 20 százalékkal alacsonyabb, inzulinszintjük pedig 20 százalékkal magasabb volt.

A tanulmány kimutatta, hogy a bőséges reggeli és a minimális vacsora kombinációja egy újabb alternatíva lehet arra, hogy fenntartsuk a kettes típusú cukorbetegek vércukorszintjének kiegyenlítettségét.” – mondta Dr. Jakubowicz. A kutatócsoport további vizsgálatokat tervez.

Az ohioi klinika diabetológusa Anna Taylor is megerősítette, az, hogy mit eszünk és mikor eszünk fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban. Emellett hozzátette, hogy érdemes figyelni arra a tényre, hogy a kísérletnek nem volt semmilyen mellékhatása, de résztvevők gyógyszereket szedtek. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy emiatt az eredmények nem általánosíthatóak. A diabetológus szerint, akik inzulint adagolnak maguknak, azoknak feltétlen konzultálni kell kezelőorvosukkal, mielőtt drasztikus diétába kezdenének.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük