Kategóriák
Életmód

A C-vitamin fontossága

 A napi ajánlott C-vitamin mennyiség

Dr. Szent-györgyi Albert, a C vitaminnal kapcsolatos felfedezéseiért Nobel-díjat kapott tudós napi 1000 mg-ot (1 g-ot), esetenként még ennél is jóval többet fogyasztott belőle, ennek ellenére (vagy talán ezért is) 93 évig élt.

Ehhez képest egy átlagember kb. 80-100 mg-ot fogyaszt ebből a fontos vitaminból naponta. Ennél lényegesen nagyobb az emberek C vitamin szükséglete, különösen azoké, akik dohányoznak, sok alkoholt fogyasztanak, szennyezett levegőjű környezetben élnek, szalicilsav-származékokat tartalmazó gyógyszereket szednek (pl. Kalmopyrin, Aspirin).

Az a C vitamin mennyiség, amely fölösleges az emberi szervezet számára, egyszerűen a vizelettel távozik, mivel ez a vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik.

c-vitamin_3

Táplálékkiegészítők

A mai világban a táplálékkiegészítők szedése elengedhetetlen fontosságú, hiszen az élelmiszerek már csak töredékét tartalmazzák a szervezet számára szükséges ásványi anyag és vitamin mennyiségnek.
Én például rendszeresen szedek multivitamint, amire szerencsére már a családot is rá tudtam venni.

C-vitamin naponta

Ami szintén elengedhetetlen a mindennapi vitaminbevitelből, az a C-vitamin. A vitaminok közül C-vitaminból igényli a szervezetünk a legnagyobb mennyiséget. Az ember számára nap mint nap szükséges a C-vitamin. Ezt a vitamint olyan létfontosságú szervek tárolják, mint a máj, mellékvese, vagy az agyalapi mirigy. Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, ráadásul részt vesz a csont-, és a porcképzésben.
Legjobbak a természetes forrású étrend kiegészítők, melyeknek magas a C vitamin tartalma.

forrás: www.enportal.hu