A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó light italok nem veszélytelenek. A legújabb kutatások szerint növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát – jobban, mint a hagyományos cukrot tartalmazók.
Kutatás az édes ízek kockázatáról
Francoise Clavel-Chapelon és Guy Fagherazzi 1993 óta 66 188, 1925 és 1950 között született nő adatait elemezte. A résztvevőket két-három évente kikérdezték táplálkozási szokásaikról.
Az eredmények szerint a cukrozott és a cukormentes, de édesítőszeres italokat fogyasztóknál magasabb a cukorbetegség kockázata, mint a nem édesített gyümölcslevet fogyasztóknál.
Veszélyes light italok
Azoknál a nőknél, akik hetente fél liter light italt isznak, 15%-kal nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata, míg akiknek heti adagja másfél liter, azoknál már 59%-ra emelkedik a kockázat.
Összehasonlításként a kutatók kielemezték a frissen facsart gyümölcsleveket fogyasztó nÅ‘k egészségügyi adatait. Náluk nem növekedett a diabétesz kockázata.
Cukorbetegséget okoz az aszpartám?
A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy az aszpartám, amely a leggyakrabban használt édesítőszer, a vércukorszint növekedéséhez, így az inzulinszint emelkedéséhez is vezet. Ez pedig inzulinrezisztenciát válthat ki, ami diabéteszt eredményez. Az édesítőszerek hatása tehát hasonló a cukoréhoz – írják a tanulmányban.
További vizsgálatokra van szükség a témában
A francia kutatók ugyanakkor elismerik: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a light italok fogyasztása közvetlen oka-e a cukorbetegség kockázatnövekedésének.
Az ISA cáfolja az összefüggést
– Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni – mondta Hugues Pitre, a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség – ISA – elnöke. Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével – tette hozzá.
forrás: www.femina.hu