Kategóriák
Hírek

A diabéteszes kóma előjelei!

A cukorbetegeknél igen nagy eséllyel alakulhat ki diabéteszes kóma, ha nem figyelnek oda a figyelmeztető jelekre. Ezért most minden olyan tünetet és figyelmeztető jelet összegyűjtöttünk, amelyek a diabéteszes kóma kialakulását jelzik.

A diabéteszes kóma

kep (321)

A diabéteszes kóma gyakorlatilag kétféleképpen alakulhat ki. Mindkettő kialakulási mód a vércukorszinthez kapcsolható. Az egyik lehetőség, hogy a vércukorszint drasztikusan csökken, kialakul a hipoglikémia, és ez vezet a diabéteszes kómához. A másik veszélyforrás, ha túl magas a vércukorszint, ami hyperglikémiát okoz, és ebben az állapotban jön létre a diabéteszes kóma.

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik véglet miatt kerül veszélybe a cukorbeteg, mert a tünetek is teljesen másak, illetve a gyors segítségnyújtás is más természetű dolgokat kíván. Ha a következő oldalakon olvasható tüneteket tapasztaljuk, akkor azonnal cselekedjünk, ne várjunk arra, hogy esetleg jobban leszünk, mert akár pár perc is meghatározó lehet. Hipoglikémia esetén azonnal szőlőcukorra, vagy más olyan ételre, italra van szükség, ami megemeli a vércukorszintet. Hyperglikémia esetén pedig inzulint kell minél gyorsabban a szervezetbe juttatni.

A diabéteszes kóma jelei hipoglikémia esetén

kep (322)

A hipoglikémia kialakulása azért olyan veszélyes, mert a beteg nagyon gyorsan rosszul lehet. Egészséges emberekkel is gyakran megeshet, ha például kihagytak egy-egy étkezést, hogy drasztikusan lecsökken a vércukorszintjük, de a cukorbetegeknél ez a folyamat még gyorsabb. Különösen ébredés után, amíg el nem fogyasztják a reggelit, addig van a legnagyobb esély a hipoglikémia kialakulására.

Ezekre a tünetekre figyeljen mindenki: fáradtságérzés, remegés, idegesség, hideg izzadás, hányinger, hányás, éhségérzet, ingerlékenység, koordinálatlan mozgás, rendszertelen szívverés, agresszivitás, szédülés, fejfájás, elmosódott látás, légszomj, gyengeség érzet. A tünetek erősségétől függően akár pár perc alatt olyan állapotba kerülhet a cukorbeteg, hogy gyakorlatilag nem tudja elmondani, hogy mi baja van, és milyen tüneteket érzékel. Ezért fontos, hogy a tünetek első jelére mindenki saját magának fel tudja mérni, hogy éppen mi történik vele, és ennek megfelelően cselekednie.

A diabéteszes kóma jelei hyperglikémia esetén

kep (324)

Az előzőekkel ellentétben hyperglikémia esetén a probléma abban van, hogy a vércukorszint túl magas értéket vesz fel. Ez valamivel lassabban következik be, mint a hipoglikémia, de itt is fontos a gyorsaság.

A jellemző tünetek: a szomjúságérzés, gyakori vizelési inger, hányinger, hányás, gyomorfájdalom, légszomj, pulzusszám emelkedése, acetonos illatú lehelet.

Nem nehéz észrevenni, hogy a tünetek egy része megegyezik, és éppen ezért nem is olyan egyszerű megkülönböztetni a két folyamatot. Pedig ez létfontosságú, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy valakinek túl alacsony, vagy túl magas a vércukorszintje. Az alapvető különbség az, hogy a hipoglikémiánál egy nagyon gyorsan bekövetkező rosszullétről van szó, ami inkább a remegésről és az elgyengülésről lehet a legjobban felismerni. A hypoglikémia pedig valamivel lassabb rosszullét, ami az erős szomjúságérzetről és a vizelési ingerről ismerhető fel. De természetesen akadnak támpontok is, például, ha valaki kihagyott egy étkezést, akkor szinte biztos, hogy hipoglikémia jelentkezik, míg ha túl sok szénhidrátot, vagy vércukorszint emelő ételt, italt fogyasztott valaki, akkor valószínűleg hyperglikémia alakult ki.

Forrás: macosz.hu