Kategóriák
Életmód

A fahéj meglepő egészséggel kapcsolatos tények

A legtöbb konyhában található fahéj. Mivel sokszor cukros édességekhez használják, sokan átsiklanak a fahéj gyógyításban történő felhasználásának több évszázados hagyományán. Inkább az egzotikus gyógynövényekre fókuszálnak, és nem a barna porra a nagyi konyhájából. Azonban a fahéj, amelyet egy Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten gyakran előforduló fa kérgéből nyernek, nem csak ízesíti a pitéket, de rendkívül előnyös az egészségre nézve is.

Az ősi India gyógyító hagyománya

Az Ayurveda, India ősi gyógyító rendszere gyakran használja a fahéjat a keringés javítására és egyéb gyógynövények biológiai elérhetőségének növelésére. Az Ayurvedikus gyógyítók az egyén típusának (dosha) megfelelően írnak fel gyógymódokat. Ezek alapján a fahéj megfelelő orvosság a kapha típusba tartozó személyeknek (akik jellemzően nehézkesek, nyugodtak, lassúak, és erősek) és a vata típusúaknak (vékony, hideg, idegeskedésre hajlamos személyek), mivel a fahéjnak melegítő és energetizáló hatása van. Ezzel szemben a pitta típusba tartozók (tüzes, éles, okos személyek) jobb, ha mértékkel fogyasztják a fahéjat.

A fahéj kellemes íze mellett fontos szerepet tölt be az alternatív medicinában gyógyító tulajdonságainak köszönhetően.

fahej2

A hagyományos kínai gyógyítás

A kínai hagyomány gyógynövényekkel és akupunktúrával foglalkozó szakemberei a fahéj melegítő hatását értékelik legfőképpen. A hagyományos kínai gyógymóddal gyógyító doktorok a fahéjat gyakran más melegítő anyag kombinációjában alkalmazzák, mint például a gyömbér, hogy legyőzzék a megfázást. Emellett a vese meridiánnal kapcsolatos problémák kezelésére is használni szokták.

Vírus ellenes hatás

Az 1918-as influenzajárvány során a fahéjgyárakban dolgozó munkások immunisnak tűntek a spanyolnáthával szemben, amely megtizedelte a népességet. Egy hatásos, új fahéj kivonat még a HIV-vel szemben is védelmet nyújthat. Egy izraeli kutató, egy bibliai passzusból kiindulva, amelyben a főpap egy fahéjtartalmú szent olajat használt, 2007-ben kifejlesztett egy hatásos fahéj kivonatot, amely olyan modern vírusokkal szemben is védelmet nyújthat, mint pl. a madárinfluenza.

Vércukor kontroll

Talán van egy leheletnyi ősi bölcsesség azokban a receptekben, amelyek a fahéjat magas szénhidrát és zsírtartalmú összetevőkkel keverik. A fahéj enyhítheti ezen tápanyagok vércukor szintre gyakorolt hatását, lelassítva a gyomor kiürülését, csökkentve a vércukorszint kiugrását. A fahéj segítséget nyújthat a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek azáltal, hogy megelőzi az inzulin rezisztenciát, nem véletlen, hogy fogyasztását még az Amerikai Diabétesz Társaság is ajánlja. Kutatás bizonyítja, hogy a fahéj sokszor a cukorbetegségre adott orvosságoknál is jobban teljesít. Egy, a The Journal of Diabetic Medicine által közölt tanulmány szerint azok a kísérleti alanyok jelentősebb javulást észleltek a vércukorszintjükben, akiknek fahéj kivonatot adtak, mint akiket standard diabétesz elleni gyógyszerekkel kezeltek.

fahej1

Izom-zsír arány

A fahéj nem csak a vércukorszintet javíthatja, hanem csökkentheti a zsír arányát a testben és segíthet megnövelni az izomtömeget.

Illat

Amikor az emberek az ünnepi asztalnál különlegesen izgatottnak tűnnek a fahéjas sütőtök pite láttán, az nem csak az édesszájúság, hanem az illat miatt is lehet. Egy 2004-es tanulmány azt mutatta, hogy a fahéj illata segíti felpörgetni az agyfunkciókat. A kísérleti alanyok számítógépes feladatvégzési teljesítményét vizsgálták jázmin, menta és fahéjillat mellett, illetve illat nélkül. A fahéj volt leginkább hatással az alanyok kognitív feldolgozó képességére.

Mikroba ellenes hatás 

A fahéj képes meggátolni a káros baktériumok, a penész és a gombák növekedését, ide értve a Candida gombát is. Egy 2003-as kísérletben két adag zöldséglevest fagyasztottak le, az egyiket fahéj olajjal kezelték, a másikat nem. A kezelt leves ellenállt az ételen kialakuló káros Bacillus cereus-nak legalább 60 napig. A kutatók bemutatták, hogy a fahéj nem csak hatásos tartósítószer, de javította is a leves ízét. Egy másik kísérletben a Kansas Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy a fahéj elpusztítja az E. coli baktériumot a nem pasztőrözött almaborban, miközben az ital ízét nem rontja, hanem javítja.

forrás: drtihanyi.com