Kategóriák
Életmód

A gyári élelmiszerekben és élelmiszer csomagoló anyagokban található ftalát veszélyei

A gyári élelmiszerekben és élelmiszer csomagoló anyagokban található ftalát fokozhatja gyermekekben az inzulin rezisztenciát és a diabétesz kockázatot.

A di-2-etilénftalát megtalálható a gyárilag készült élelmiszerekben és műanyag élelmiszer csomagolókban. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a ftalát felnőtt egyénekben inzulinrezisztenciát és elhízást okozhat. Leonardo Transande New York-i gyermekgyógyász és munkatársai most 766 12-19 éves fiatal esetében vizsgálták meg a vizeletben történő ftalát ürítés mértékének és a szervezetben észlelhető esetleges kóros elváltozásoknak a kapcsolatát.
cute-kid-contest
Azt találták, hogy a vizeletében mérhető ftalát szintje és a szervezet inzulin iránti rezisztenciája szoros kapcsolatban van: az alacsony vizelet-ftalát szint esetén 15, a magas vizelet-ftalát szintnél pedig 22%-ban találtak inzulin rezisztenciát. Azt nem tudták megállapítani, hogy a mért értékek a gyárilag készült élelmiszerek ftalát tartalmából vagy az élelmiszer csomagolások ftalát tartalmából származnak. Bizonyos, hogy a fiatal korban egyre gyakrabban észlelt inzulinrezisztencia fő oka az egészségtelen táplálkozás és életvitel, mindenekelőtt a mozgáshiány, azonban ezek kedvezőtlen hatását az élelmiszer fogyasztás kapcsán a szervezetbe jutott ftalát is fokozhatja.

Forrás: (Forrás: Pediatrics. 2013. augusztus 19. online)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük