Kategóriák
Hírek

A kis súllyal született kisbabáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség!

Több átfogó nemzetközi tanulmány készítői is megerősítették azt, hogy a kis születési súly és a koraszülés is megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási lehetőségeit. Éppen ezért az anyukáknak fokozottan oda kell figyelnie ezeknek a kisbabáknak a vércukorszint ellenőrzésére, és életmódjára!

Kis születési súly

kep (331)

Elsőre biztos meglepő, hogy éppen a kis születési súllyal született gyermeknél gyakori a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, hiszen a köztudatban már szinte összeforrt az elhízással. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az elhízott kisbabák nincsenek veszélyben, mert a cukorbetegség kialakulására náluk is nagyon nagy esély van. Viszont a kis születési súly más megközelítés miatt okoz 2-es típusú cukorbetegséget, mint az elhízás.

Ráadásul nem csak a cukorbetegség kialakulására, hanem szív- és érrendszeri problémákra is nagyobb esély van, ha koraszüléssel, vagy kis születési súllyal jön világra a kisbaba. Ebből is érzékelhető, hogy a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek mennyire össze vannak kapcsolódva. Egyik következik a másikból, és fordítva, ráadásul egymástól függetlenül is kialakulhatnak.

Fokozott figyelem

Ha valakinek a gyereke túl korán és/vagy kis súllyal született, akkor sincs veszve minden. A megnövekedett kockázat nem jelenti azt, hogy biztosan kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. A tanulmány szerint átlagosan rosszabb értékeket értek el az inzulintermelés és a vércukorszint szempontjából a koraszülött és kis születési súlyú gyerekek, társaiknál.

Az anyukáknak a legfontosabb feladata, hogy rendszeresen ellenőrizzék a gyerekük vércukorszintjét. Illetve minden olyan tényezőt próbáljanak meg minimalizálni, ami tovább növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, például a túl nagy súly, elhízás. Ez mellett pedig kiemelt figyelmet kellene fordítani a megfelelő táplálkozás kialakítására, vagyis kerülni kellene az olyan vércukorszintet gyorsan megnövelő ételeket, mint a cukor, és a szénhidrátok. Lényeges tudni még azt is, hogy a tudatos nevelést nem elég abbahagyni akkor, amikor a gyerek utolérte kortársait, mert ez sajnos egy egész életre szóló hátrány. Különösen a kamaszkor környékén jöhet elő, és alakulhat ki a cukorbetegség.

Forrás: macosz.hu