Kategóriák
Egyéb

A metformin a hosszúélet titka?

 A kutatók szerint a gyógyszernek, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt metforminnak az extrém kalóriakorlátozáshoz hasonló hatása van. A nagyon alacsony kalóriatartalmú diétáról sokan úgy gondolják, hogy ez lehet az egészséges öregkor kulcsa. Korábbi tanulmányok szerint a metformin meghosszabbíthatja az egyszerűbb szervezetek, például a férgek élettartamát, de az emlősökkel és legyekkel végzett kísérletek ellentmondásos eredményekkel zárultak.

Rafael de Cabo, a Nation Institiute of Ageing munkatársa szerint a laborban vizsgált állatoknak meghosszabbította az életét a kalóriaszegény étrend. A kutatócsoporttal olyan gyógyszert kerestek, amivel ez a hatás reprodukálható – így jutottak el a metforminhoz, amit főleg negyven év fölötti cukorbetegeknek ajánlanak. A metformint a metabolikus szindróma kezelésére is használják, amit a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás együttese okozhat.
metformin

Klinikai vizsgálatok kellenek

A tanulmányhoz a kutatók két különböző dózisban adtak be metformint a középkorú egereknek. A kisebb dózisú metformint kapott egerek átlagosan öt százalékkal éltek tovább, mint a nagy dózissal kezelt társaik, ráadásul az öregkorhoz kapcsolható megbetegedések is később jelentkeztek náluk. Mindez azt is jelentheti, hogy a nagyobb dózisban adagolt metformin mérgező, és megrövidítette a kísérleti egerek életét.
De Cabo szerint további tanulmányokat kell végezni, hogy megállapítsák a metrofin pozitív hatását az emberi élettartamra. A kutató szerint vannak ígéretes eredmények, amik ezt igazolják, de ahhoz, hogy bizonyosságot szerezzenek erről, klinikai teszteket is kell végezni. Amíg erre nem kerül sor, csak helyes étrenddel és rendszeres testmozgással biztosítható a hosszabb élet.
Tom Kirkwood professzor, a Newcastle Egyetem kutatója szerint nem világos, hogy a tanulmány mit ért emberi egészség alatt, de megjegyezte, hogy a metformint régóta használják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, és jól ismert az emésztésre gyakorolt hatása is. Kirkwood elmondta, hogy már korábbi egérkísérletek is igazolták, hogy az egerek emésztésének manipulálásával meghosszabbítható az állatok élettartama, de nem tudjuk, hogy az emberek élete is meghosszabbítható-e hasonló módon.
 
forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük