Kategóriák
Hírek

A terhesség alatti elhízás növeli a baba vesebetegségének kockázatát

A terhesség alatti elhízás és cukorbetegség megemeli a születendő gyermek krónikus vesebetegségének kockázatát, derül ki egy a American Society of Nephrology 43. éves konferenciáján Christine W. Hsu és kollégái által megtartott előadásából.

kep (388)

A Seattleben található Washington Egyetemen végzett felmérés során 4000 gyermekkori CKD-s (Chronic Kidney Disease- krónikus vesebetegség) esetet vizsgáltak meg, olyanokat, akikről 21 éves korig kiderült, hogy betegek. Valamennyien Washington államban éltek. Adataikat 20,000 egészséges gyerekével vetették össze, hogy a terhesség alatti cukorbetegség, túlsúly, kövérség és a CKD kialakulása közötti összefüggést felfedjék.

A CKD előfordulási gyakorisága 0,26 százalékos, tehát átlagosan 400 élveszülés esetén egy beteg gyermek várható. A terhesség előtt már cukorbetegségben szenvedő édesanyák gyermekei között a betegség 69 százalékkal gyakrabban fordult elő. Terhesség alatti cukorbetegség esetén a betegség kockázata 28 százalékkal nőtt, míg a kövér kismamák gyermekei között a betegség 22 százalékkal fordult elő gyakrabban.

A terhesség előtti cukorbetegség 700 százalékkal megemelte a vese fejlődési rendellenességek gyakoriságát (vese aplasia/dysplasia). ”A vese és a vizeleti rendszer fejlődési rendellenességei a leggyakoribb okai a gyermekkori CKD-nek” – mondja Hsu. A vizeletelvezetési akadályok, amik szintén CD-hez vezethetnek, 34 százalékkal gyakrabban fordultak elő olyan gyermekekben, akiknek édesanyja terhességi cukorbeteg volt, 23 százalékkal gyakrabban olyanokban, akiknél az anya kövér volt, és 21 százalékkal azokban akiknek édesanyja túlsúlyos volt.

A felnőttkori CKD gyakran társul cukorbetegséghez illetve magas vérnyomáshoz. Ezzel szemben, a kutatók szerint a gyerekkori CKD-re való hajlam már méhen belül kialakul, de eddig kevesen vizsgálták a CKD rizikófaktorait. Az új adatok szerint a gyerekkori CKD gyakoriságát kismértékben emeli meg az anyai cukorbetegség és túlsúly, viszont jelentősen a kapcsolat a vesefejlődési rendellenességek és az anyai cukorbetegség között.

Korábban az anyai cukorbetegséget számos fejlődési rendellenességgel hozták összefüggésbe. Ám egyensúlyban tartott vércukorszintek esetén ezen rendellenességek gyakorisága nem fokozódik. A cukorbetegség és a testsúly terhesség alatti szorosabb ellenőrzése csökkentheti a gyermekkori CKD kialakulásának esélyét. ” Hogy ezt hogyan valósítsuk meg, azt a jövőben fogjuk vizsgálni” – mondják a kutatók. Az eredmények már meglévő orvosi adatbázisok adatait dolgozták fel, ami korlátozza az eredmények pontosságát.

Forrás: betegszoba.hu