Kategóriák
Hírek

Diabétesz és vezetés – Mire figyeljenek a cukorbetegek a volánnál

A kiállító hatóságok leginkább a hypoglikémia (alacsony vércukorszint), illetve a diabéteszhez kapcsolódó szemproblémák lehetőségét veszik figyelembe az engedélyeztetés során.

pic (25)

Amennyiben cukorbetegen vezet: A betegségéről mindenképpen tájékoztatnia kell a kiállító szervet (inzulinnal vagy tablettával kezelik, van-e egyéb, cukorbetegséghez köthető betegsége), ellenkező esetben, ha balesetet okoz, bevonhatják a jogosítványát, illetve a biztosító nem fizet. Rendszeresen ellenőriztesse magát, és az orvosi vizsgálat eredményéről, mely szerint alkalmas a vezetésre, küldjön másolatot a kiállító szervnek, illetve legyen egy a kocsiban is. Mindig tartson magánál vagy az autóban valami édeset vagy szénhidráttartalmú nassolnivalót. Sose vezessen úgy, hogy közben legalább 2 óránként nem eszik. Sose hagyjon ki, vagy odázzon el étkezést. Mindig ellenőrizze a vércukorszintjét hosszabb autóút  előtt és alatt

Hypoglikémia és vezetés

Az alacsony vércukorszint jelentősen befolyásolhatja a járművezetési képességét. Biztonsága érdekében: Amennyiben úgy érzi, vércukorszintje leesik, amint lehet, azonnal húzódjon félre, és állí­tsa le az autót! Húzza ki a slusszkulcsot és üljön át az anyós ülésre. Erre azért van szükség, hogy esetleges rendőri ellenőrzés során elkerülje a gyógyszer/ drog hatása alatt cí­mű vádpontot! Azonnal vegyen be egy glükóz tablettát vagy fogyasszon valamilyen édes ételt vagy italt! Ezt követően fogyasszon valamilyen hosszabb hatású szénhidrátot, pl. kekszet! Ellenőrizze a vércukor szintjét! Ne vezessen még 40 percig azután, hogy a vércukor érték 4 mmol fölött van! Amennyiben csökkent látása, idegkárosodása, vagy szívproblémái vannak, kérdezze meg orvosát, ezek milyen hatással lehetnek a járművezetési képességeire.

Forrás: webbeteg.hu