Kategóriák
Hírek

Diabéteszes idegfájdalom: visszafordítható?

“A fájdalom normális esetben hasznos információ, mert arra hívja fel a figyelmünket, hogy károsító hatás ér, például valami történik a szöveteinkkel. Ez a fájdalom azonban jellemzően bármiféle nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik” – magyarázta Dr. Slobodan M. Todorovic. “Ez annak köszönhető, hogy az idegeket befolyásolja a magas vércukorszint.”
kep (542)
Todorovicnak és munkatársának, Dr. Vesna Jevtovic-Todorovicnak, egerekben sikerült visszafordítaniuk a perifériás neuropátiás állapotot egy olyan anyag felhasználásával, amely emberekben és állatokban is természetes módon jelen van.
Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a diabéteszes neuropátiát a túl magas vércukorszint okozza, a mostani kutatás eredményei azonban arra is választ adtak, ez hogyan következik be. Kiderült, hogy a magas vércukorszint megváltoztatja a kalciumot és az idegsejtekbe beengedő csatornák szerkezetét. Az így kényszerűségből megnyílt csatornákon keresztül bejutó túlzott mennyiségű kalcium hatására a sejtek hiperaktívvá válnak, és ez a hatás a kar és a lábszár zsibbadásától egészen az elviselhetetlen fájdalomig terjedhet.
A neuropátiás fájdalomra is megoldást találnak?
Ez az új információ nem csak a diabéteszes neuropátia kezelésében lehet fontos, hanem más, krónikus fájdalommal járó rendellenességek, például a balesetek következtében kialakuló idegkárosodások vagy a háborús veteránok sebesülései szempontjából is. A cukorbetegség előfordulásának növekedése és a meglévő lehetőségek korlátozottsága miatt Todorovic szerint létfontosságú, hogy új kezelési módokat fejlesszenek ki a diabéteszes neuropátia ellen. Az egyik gyakran alkalmazott gyógyszer például, amely néhány, de nem mindegyik betegnek használ, jelentős mértékű kimerültséggel jár.
“Sok beteg inkább úgy dönt, hogy megbirkózik a fájdalommal, és nem küzd egész nap az álmossággal” – állítja Todorovic. Az egyetem kutatói által tesztelt anyag azonban nem okoz álmosságot, mert az agy helyett az idegekre fejti ki a hatását.
Forrás: www.macosz.hu