Kategóriák
Életmód

Diabéteszes neuropátia és szexualitás

Minden krónikus betegség okozhat szorongást, mely szexuális diszfunkcióhoz vezethet, ám a diabéteszes neuropátia esetén ez az arány magasabb: a betegek 20 százaléka tapasztal valamiféle szexuális zavart.
Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a diabéteszes betegeknél gyakori a súlyos depresszió és a szorongás, mely önmagában is impotenciát okozhat. Ez a helyzet egyfajta ördögi kör: A krónikus betegséggel való együttélés, annak elfogadása, megtanulása pszichiátriai problémákat okozhat, mely eredményeként gyakran nem tartják be a betegségre vonatkozó előírásokat, mely további szövődményekhez vezethet. Mindez kihat a szexuális életre is. Sajnos csak egy 1994-ben közzétett tanulmány mutatott rá, hogy a cukorbeteg és diabéteszes neuropátiában szenvedőknél gyakoribbak a libidóval, orgazmussal és erekcióval kapcsolatos problémák.
Diabétesz okozta szexuális zavarok nőknél
A leggyakoribb probléma a cukorbeteg nőknél, hogy a diabéteszes neuropátia hatására jelentősen csökken a nemi vágy, illetve nehézséget okoz az orgazmus elérése. Mint a betegség egyéb szövődményei, ez is egy lassú és fokozatos folyamat eredménye. Mindemellett a diabéteszes nők hajlamosabbak a krónikus hüvelyi fertőzésekre, mely szintén negatívan befolyásolja a szexuális vágyat, örömet. A különböző egyéb problémákra (pl. szívbetegség) alkalmazott gyógyszerek hatásai, illetve egy esetleges terhesség komplikációitól, illetve a betegség munkára és magánéletre gyakorolt hatásától való félelem további szexuális zavarokat okozhat. Egy kutatásban résztvevő diabéteszes nők arról számoltak be, hogy a betegségük óta csökkent a nemi vágyuk, kevésbé elégedettek az aktusokkal, és problémájuk adódik a megfelelő hüvelynedvesség és az orgazmus elérésével. Mindezek hatására hajlamosabbak inkább kerülni a szexuális aktust. Ráadásul sokkal kevésbé érezték testüket szexuálisan vonzónak, mint a nem diabéteszes nők.
Lehetőségek a szexuális élet normalizálására
A kutatók rámutatnak arra is, hogy egy őszinte beszélgetés az orvossal a gyógyszerek mellékhatásairól, melyek a szexuális életet is befolyásolhatják, rendkívül fontos. Mindemellett nem szabad elfeledkezni a megfelelő táplálkozás és a testmozgás szükségességéről. A vércukorszint és a testsúly kontrollálása segít növelni az önbecsülést és hozzájárul az egészséges testképhez. Ne feledje, az életkor előrehaladtával egyre több időre van szükség a szexuális izgalomhoz, ezért fontos, hogy őszintén meg tudja beszélni igényeit partnerével, és ha szükséges, segítséget tudjon kérni a megfelelő szakembertől.
kep (441)
Diabétesz okozta szexuális zavarok férfiaknál
Férfiak esetében, akárcsak a nőknél, a szexuális zavar kialakulása lassú és fokozatos folyamat eredménye. Ráadásul felismerését nehezíti, hogy a férfiaknál többször is előfordulhat átmeneti impotencia. Erre utal a kevésbé kemény erekció, mely kevesebb ideig tart, mint korábban. Mindez általában nem befolyásolja a szexuális érdeklődést és az orgazmus képességet. A jelenség a diabéteszes neuropátiában szenvedő férfiak körülbelül felét érinti. Szakértők szerint az állapot lassítható és kezelhető, de a tényleges szöveti károsodás nem visszafordítható. Ezért is fontos, hogy a tünetekről minél előbb beszámoljon egy szakembernek, hogy a leghatékonyabb kezelést kapja. Néha az impotencia nem más, mint a nem diagnosztizált diabétesz jele. Ilyenkor az impotencia gyorsan romlik, ám megfelelő vércukorszint kontrollal kezelhető. Akárcsak a nőknél, a szexuális zavart a férfiaknál is okozhatja a cukorbetegségtől, impotenciától való félelem, valamint különféle gyógyszerek, esetleg más betegség mellékhatásaként is jelentkezhet.
Kérjen tanácsot szakorvosától!
Amennyiben szexuális diszfunkciót tapasztal, keressen fel egy szakorvost és ne próbálkozzon „csodagyógymódokkal”! Tudjuk, hogy a szexről, szexuális zavarról beszélni nehéz és zavarba ejtő lehet. (Egy felmérés szerint a férfiak 64 százaléka sosem beszélt nemi életéről és problémáiról orvosával.) Azonban ennek hiányában csak tovább fog romlani az állapota. Különböző módszerek állnak a rendelkezésére a megfelelő erekció elősegítésére. Ilyenek a péniszimplantátumok, értágító gyógyszerek, melyek hatására több vér áramlik a péniszbe, vákuum eszközök, vagy intravénás gyógyszerek, melyeket a péniszbe kell injekciózni. Ha mindez nem jár sikerrel, műtéti úton is kaphat segítséget. Mindeközben ne feledje, hogy egy kapcsolat nem csak a szexről szól, enélkül is lehet kedves és szerető partner!
Forrás: webbeteg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük