Kategóriák
Életmód

Harc a szép bőrért – mit tehet a cukorbeteg?

Érezd jól magad a bőrödben! A cukorbetegek változó vércukorszintje hajlamosít a bőrkiszáradásra. Különösen fontos erre figyelni a hidegebb hónapokban.

Nem árt tudni, hogy hidegben beszűkülnek ereink, ráadásul, ami kor fázunk, szervezetünk a belső szervek vérellátásáról igyekszik elsősorban gondoskodni, s bőrt a karónk sínyli meg a rossz vérellátás miatt fellépő oxigén- és tápanyaghiányt. A hideg, s ennek el lenkezője, a fűtött helyiség száraz meleg levegő je is szinte „kiszívja” bőrünk nedvességtartalmát. Bőrünk húzódik, ujjaink hegyén esetleg fájdal mas berepedések keletkeznek, nem is beszélve a ráncosodásról, amely nem csak arcunkat változ tatja meg.

Mindezek mellett a rosszul beállított cukorbetegnél az idegpálya-károsodások miatt a faggyúmirigyek nem működnek jól, s ehhez társul, hogy +6 °C alatti hőmérsékleten csökken a zsírtermelő képességük. Szervezetünk vízháztar tása igényli a megfelelő mennyiségű folyadék fo­gyasztását, de ha csak időnként is túl magas a vércukorszint, a vese fokozott vizelet kiválasztása következtében a szervezet túl sok folyadékot ve szít. Ez bőrünket is nagyon megviseli.

A diabéteszesek számára a bőrápolás nem egy szerűen kozmetikai kérdés, amit valamelyik világ híres kozmetikai cég termékeivel próbálunk meg valósítani. A diabéteszeseknek tudniuk kell, hogy ez a gyógykezelés része, és sokoldalú figyelmet kívánó, sok későbbi bajt megelőző „hadművelet”.

Zuhanyozás fürdés helyett

Ahogy azt sok nő tudja, és minden férfinek is tudnia kellene, a tisztítás és a táplálás a bőrápolás két fontos lépése. Legfeljebb öt percig tartó zuha nyozás langyos vízzel egészséges bőrűek számára is a legkíméletesebb, nem szárítja annyira bőrta karónkat, mint a meleg fürdővízben való lubicko lás. A szappanhab azonban tabu, mert feláztatja bőrünk felső rétegét, s ezzel még több nedvessé get von el szervezetünkből, s lemossa azt a fontos „savköpenyünket”, amelyet aztán majd nem győ zünk zsíros és vízvisszapótlást biztosító testápo­lókkal helyreállítani.

Sokan ellenérzéssel viseltet nek a tusfürdők iránt, mondván, túl sok víz­zel lehet azokat lemos ni. Ha viszont nem az illatdivatok, hanem a hatóanyaguk szerint választjuk őket, a legjobb megoldást mégis csak ezek jelentik. Jók a szója-, olíva-, földimogyo ró olajat, gyógynövényeket tartalmazó tusfürdők.

Ha már szinte a sebesedésig kiszárad a bőrünk, és gyulladt, akkor víz sem érheti, s ilyenkor a bőrgyógyász – akinek mindig mondjuk el, hogy diabéteszesek vagyunk – mosakodó krémet ajánl. Nagyon sok gyógyszertárban vehetünk a pati kus saját receptje szerint készült tusfürdőt, zsíros vagy hidratáló arc- és testápoló krémet. Még egy mondat a fürdésről. Ha időnként erre vágyunk, akkor sem szabad habfürdőznünk, mert az szárít. Helyette olajtartalmú fürdőzést válasszunk és a víz hőfoka maximum 35 °C lehet.

Naturally Beautiful Skin Tips(1)

Amilyen a mosdó, olyan a törölköző

Ezt a mondást sokan ismerik, de a bőrüket vé dőknek aranyszabály: legyen ez is kíméletes. A kisbabák ruháinak ajánlott textilöblítő-szerrel öb lített, nagyon puha törölközővel se dörzsöljük a kényes bőrt, hanem itassuk fel magunkról a vizet. Különösen a ráncokat és a lábujjközöket szárítsuk gondosan. Amikor a törölköző érintése is fáj, szá ríthatjuk a legkényesebb bőrfelületeket nem túl forróra állított hajszárítóval is.

Aki átélte már, milyen nehéz a kiszáradt, beteg bőrt rendbe hozni, az tudja, miről beszélek: tisz tálkodás után a dolgok alfája és ómegája a bőr zsírköpenyének visszapótlása, és a rugalmasságá ról is gondoskodó nedvességgel való feltöltése.

Mit tartalmaznak a száraz bőr megelőzésére vagy gyógyítására való krémek? Ha amúgy is sok „bántalmat” elszenvedő ujjhegyünk repedezett, kollagént és elasztint tartalmazó krém gyógyítja. Ez a két anyag a testápolóknak is fontos alkotója, míg kezünket ezeken kívül a glicerin teszi sely messé. A vitaminok legfontosabbika az A- és az E-vitamin, valamint az allantoin és a dexpanthenol gondoskodik az érzékeny területek megnyug tatásáról.

A konzerváló anyagot és az illatanya got tartalmazó krémek használata kényes vagy gyulladt bőrre tabu! Sose használjunk túlságosan zsíros készítményeket még a legkritikusabb he lyeken sem, mint például a nagyon száraz lábfe jen, mert dagadást idézhet elő, ami csak rontja a bőrterület állapotát. Az ápolószert, akármelyiket is használjuk, sohasem szabad vastagon felkenni, mert elzárja a bőr pórusait, nem képes bőrünk lélegezni, és már ettől is szárad.

forrás: egeszsegkalauz.hu