Kategóriák
Hírek

Joghurttal csökkenthető a cukorbetegség kialakulási esélye – Napi egy pohárral is segíthet

A joghurt, valamint az alacsony zsírtartalmú sajtok rendszeres fogyasztása 11 év alatt mintegy 24 százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kialakulási esélyét. A legjobb azonban, ha hetente négy és fél pohár (poharanként 125 gramm) joghurtot fogyasztunk el, ez ugyanis 28 százalékkal csökkenti a cukorbetegségre való hajlamot.
pic (95)
A Cambridge Egyetem tudósai szerint a mostani kutatás segíthet felhívni az emberek figyelmét arra, hogy egyes élelmiszereknek milyen fontos szerepük lehet a krónikus betegségek prevenciójában.
“Szinte állandóan csak arról hallhatunk mindenhol, hogy bizonyos élelmiszerek, például a cukros üdítők, milyen rosszat tesznek az egészségünknek – nyilatkozta Dr. Nita Forouchi, az Orvosi Kutató Tanács (MRC) járványtani szakértője – Ezért az emberek számára biztató lehet, ha tudomást szereznek róla, hogy vannak ételek, amik pozitív hatással vannak az egészségre.”

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásában nagyon nagy szerepet játszanak az életmódbeli tényezők, például a túlsúly, az ülő életmód és az egészségtelen étrend. Kettes típusú cukorbetegségről akkor beszélhetünk, ha a szervezet fokozatosan elveszíti a cukor lebontásának képességét, aminek következtében a cukor felhalmozódik, és károsítja a belső szerveket.

A mostani kutatás során a tudósok összesen 4255 résztvevő étkezési szokásairól gyűjtöttek adatokat 11 éven keresztül. Ez idő alatt összesen 753 páciensnél alakult ki kettes típusú diabétesz.
Az adatok szerint az alacsony zsírtartalmú erjesztett tejtermékeket fogyasztók körében több mint húsz százalékkal alacsonyabb volt a cukorbetegség előfordulása. Sőt, a rendszeres joghurtfogyasztók esetében 28 százalékkal volt alacsonyabb a cukorbetegség kialakulási esélye. Ez azonban csak azokra volt jellemző, akik hetente legalább négy és fél, 125 grammos joghurtot elfogyasztottak.
A tudósok szerint az erjesztett tejtermékek a probiotikus baktériumoknak, valamint a K-vitamin-tartalmuknak köszönhetik jótékony egészségügyi hatásaikat.
forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük