Kategóriák
Egyéb

Őszintén a szexről cukorbetegeknek

Az ingadozó vércukorszint hatásai már egész korán megmutatkozhatnak. A szexuális együttlét komoly fizikai megterheléssel járhat, ami hipoglikémiát, vagyis alacsony vércukorszintet okozhat. Ennek tünetei az együttlét során érzett remegés, izzadás, émelygés, szédülés és bizonytalanságérzet. Ilyen esetekben érdemes egy kis édességet fogyasztani, illetve mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

Az alacsony vagy magas vércukorértékek nemcsak az aktuális teljesítő képességet befolyásolják, de fáradtságot, érdektelenséget és a szexuális vágy csökkenését is okozhatják.

A fenti nehézségeken túl a diabétesz valódi károsító hatása hosszabb távon jelentkezik. A tényleges szexuális zavarok hátterében az erek falának merevedése és az idegszálak károsodása áll, ami hosszú évek alatt alakul ki. Ennek megfelelően a panaszok is fokozatosan jelennek meg, és nem kímélik az egyéb szerveket sem. Sokszor férfiaknál a merevedési zavar korai előrejelzője az egyéb szervek ereinek, így a szív koszorús erei károsodásának is. Ezért is fontos, hogy kezelőorvosunk elől ne hallgassuk el ezen panaszainkat sem.

Statisztikai adatok azt mutatják, hogy a cukorbeteg férfiak 35-75%-a tapasztalt zavart a szexuális teljesítőképességében, míg a nők 25%-a vett észre csökkenést a nemi vágyában

Férfiak esetében a merevedés elmaradása vagy a kialakult erekció fenntartása jelenti a legnagyobb problémát, illetve az így kialakuló merevedési zavar (aerektilis diszfunkció) és a nemzőképesség elvesztése.

kep (518)

Nők esetében komoly gondot jelent a visszatérő hólyag- és hüvelygyulladás. A hüvelyben a váladék magasabb cukortartalma miatt gyorsabban szaporodnak a gombák és a baktériumok, ami égő, viszkető érzés, valamint kellemetlen hüvelyi folyás formájában jelentkezhet. Az erek károsodása miatt a hüvely megfelelő nedvesedése is elmarad, ami fájdalmassá teszi a közösülést. A merevedésre alkalmas szövetek károsodása miatt a nőknél a csikló ingerelhetősége csökken, emiatt az orgazmuskészség is jelentősen romlik.

A diabétesz miatt kialakuló szexuális zavarok hátterében a szervi okok mellett meg kell említenünk a betegség miatt kialakuló szorongást is. A bizonytalanság, a gyógyszerektől való függés komolyan hozzájárul a libidó és a merevedés csökkenéséhez.

A fenti problémák kellemetlenek, de jó hír, hogy a cukorbetegség kezelésével jól karban tarthatók. Ha a vércukorszint gyógyszeres beállítása megtörténik, illetve a beteg következetesen betartja az életmódbeli megszorításokat, akkor a panaszok megszüntethetők. Amennyiben a merevedési zavarok így sem rendeződnek, további lehetőség a merevedést elősegítő‘ gyógyszeres kezelés. Ezen készítményeknél azonban figyelni kell az ellenjavallatokra, így a cukorbetegség egy másik késői szövődményére, a szívkoszorúér koszorúér betegségére is.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük