Kategóriák
Hírek

Sikeresen ültettek át Langerhans-szigetsejteket

Az Oszakai Egyetemi Klinika orvosai krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő páciens hasnyálmirigyét távolították el, majd elkülönítették belőle az inzulint előállító Langerhans-szigetsejteket, amelyeket visszaültettek a beteg szervezetébe – számoltak be az eredményről a kórház képviselői szerdán.

kep (540)

Hasonló műtétet hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegen első ízben végeztek Japánban. A harmincas éveiben járó páciens nem tudott táplálkozni, mivel hasnyálmirigye nem működött. A múlt hónapban elvégzett átültetés után már olyan jól van, hogy eszik, mivel szervezete kielégítően termeli a vércukor szintjét szabályozó inzulin hormont. A nőbeteg hamarosan hazatérhet – közölték az orvosok.

A sikeresen kezelt páciens hasnyálmirigy-gyulladása nyomán cukorbetegség vagy rák is felléphetett volna. „A műtéttől azt várjuk, hogy javuljon az életminősége, noha később lehetséges, hogy hasnyálmirigy-átültetésre is szüksége lesz” – tette hozzá Ito Tosinori, az operációt végző‘ orvoscsoport egyik tagja.

A páciens veleszületett betegségének tünetei ötéves korában kezdődtek, szervezete egyre nehezebben emésztette meg az ételt, és problémák jelentkeztek a tápanyagok felszívódásakor is. Hasnyálmirigye legnagyobb részét eltávolították, miután az önmagát kezdte felemészteni – közölték a kórház vezetői. A műtét során a beteg hasnyálmirigyét eltávolították, a szervből elkülönítették az inzulint termelő Langerhans-szigetsejteket, amelyeket infúzióval ültettek vissza a májába. Az operáció utáni vizsgálatok igazolták, hogy az inzulin előállítása megkezdődött – mondták a szakértők.

Ito szerint Japánban már hat esetben is végeztek autológ, azaz saját testből vett Langerhans-szigetsejtek-átültetést, de a korábbi ilyen transzplantációk minden esetben daganat vagy érszakadás miatt történtek. Egy esetben 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensbe ültettek donortól származó belső elválasztású mirigy-szigetet.

Forrás :www.mno.hu