Kategóriák
Egyéb

Speciális diéta és iskolai menza

Ajánlásra alapozva
2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán Speciális diéta és iskolai menza egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert ismertette Varga Dóra, a Prima Medica Egészségcentrum dietetikusa.
Mivel jelenleg közétkeztetést szabályozó jogszabály nincs hatályban, ezért a közétkeztetést végző intézményeknek nem kötelessége a speciális diétát igénylő gyermek ellátása, sőt, még a normál táplálkozási igénylő gyermekek étkeztetésével kapcsolatban sem kötelező az egészséges táplálkozási irányelvek betartása.
kep (220)
Diétás étrend iránti igény
Az Országos élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet több felmérést is készí­tett az országban, hogy kiderüljön, milyen mértékben van igény speciális diétára az iskolákban,óvodákban. 2008-ban több mint 3000 iskola bevonásával vizsgálták meg az általános- és középiskolák élelmezési rendszerét (MENZA, 2008). A megkérdezett iskolák 24%-ában volt igény diétás étkeztetésre, ezeknek csupán 16%-a tudta biztosí­tani a speciális étrendet. Az óvodai közétkeztetéssel kapcsolatban 2009-ben és 2013-ban is készült egy felmérés. Vizsgálatokból kiderül, hogy az óvodák 42%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki diétás étkeztetést igényelt. 2009-ben ezeknek az óvodáknak alig a fele tudott speciális étkeztetést biztosí­tani, mé­g 2013-ra az óvodák csaknem háromnegyede, ami jelentős javulásnak tekinthető.
Menza rendelet
2014 első felében nyilvánosságra hozták a menza rendelet tervezetét, mely kötelezi a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállí­tására. Emellett kötelezővé teszi diétás étrend biztosí­tását azoknak a gyerekeknek, akiknek szakorvos által igazoltan speciális diétát kell tartania, tehát minden ételallergiásnak, intoleranciásnak, cukorbetegnek, vagy lisztérzékenynek, esetleg halmozott problémával rendelkezőknek.
A jogszabály alapján diétás étrendet csak dietetikus tervezhet,és diétás étlapot is ilyen szakember felügyeletével lehet összeállí­tani. A speciális ételeket diétás szakácsnak kell készítenie vagy az ételkészí­tés során dietetikusi felügyelet szükséges, a keresztszennyeződés elkerülése és az eltérő ételkészí­tési eljárások miatt. Eredetileg a rendelet bevezetésére 2014. szeptember elsején került volna sor, de augusztusban bejelentették, hogy a jogszabály csak 2015 januárjától lesz hatályos. Ennek oka az, hogy sok közétkeztetést végző intézmény jelezte, kevés felkészülési időt kaptak az alapanyagok beszerzésével, szerződések megkötésével kapcsolatban.
Pozití­v változások
Jó hí­r a szülőknek és a gyerekeknek, hogy számos óvoda és iskola augusztusra mégis megoldotta a diétás étkeztetést, legtöbbször egy külső cégtől rendelnek egyéni igényeknek megfelelő diétás menüket. Ennek van előnye és hátránya is. Előnye, hogy végre nem a szülőnek kell ennivalót készíteni otthon a gyermekének, í­gy az érintett gyerekek kevésbé vannak kirekesztve a diétát nem igénylő társaiktól. Nem elhanyagolható az sem, hogy szakképzett személyzet készí­ti el az ételt.
Ellenben nagy hátránya, hogy gazdasági megfontolásból a legtöbb esetben egyszerre több allergént is kihagynak az étrendből. ͍gy például egy tejfehérje allergiás gyermeknek nagy valószí­nűséggel nem csak a tejet és tejtermékeket kell mellőznie, hanem a glutént, tojást, esetleg szóját, mogyorót is. Ez azért jelent problémát, mert ha túl sok felesleges megszorítást tartalmaz az étrend, akkor ez hosszú távon különböző tápanyaghiányhoz vezethet.
Közös erővel étrendet biztosí­tani. Ott a szülők továbbra is kénytelenek otthon készí­teni az ételeket. Megkönnyíthetik gyermekük beilleszkedését, ha ugyanazokat az ételeket készí­tik el számára, mint amit a többiek is kapnak, természetesen speciális alapanyagok segí­tségével. Érdemes a szülőknek időt szánni arra, hogy a gyerekek és a velük foglalkozó óvónők, taní­tók is tisztában legyenek a diétával, az alkalmazható alapanyagokkal és a lehetséges veszélyforrásokkal. Ha egy intézményben több gyermeknek is diétára lenne szüksége, akkor érdemes a szülőknek összefogni, és közös erővel lobbizni a diétás étrendekért  tanácsolja Varga Dóra.
Összegezve megállapíthatjuk, hogy ha nem is túl gyorsan, de legalább jó irányba haladunk. Egyre több óvoda és iskola ismeri fel, hogy szükségszerű a diétás étkeztetés biztosí­tása, még ha erre az állam egyelőre nem is kötelezi őket. Évekig működhetett jogszabályi keretek nélkül a közétkeztetés, de idén végre bemutatásra került a menza rendelet, bí­zzunk benne, hogy januártól valóban be is vezetik.
forrás: kamaszpanasz.hu