Kategóriák
Hírek

Súlyos betegségeket vonz a pikkelysömör

A pikkelysömör – amelynek tipikus velejárói az irritált, vörös foltok a bőrön – és más betegségek közötti összefüggés eddig nem volt tisztázott. A JAMA Dermatology című szakfolyóirat internetes kiadásában augusztus 7-én megjelent eredményekhez több mint 9000 brit pikkelysömörös páciens adatait hasonlították össze több mint 90 000 pikkelysömör nélküli emberével. A megfigyeltek mind 25 és 64 év közöttiek voltak.

A pikkelysömörösök 52 százalékánál enyhe volt a bőrprobléma, 36 százalékuknál mérsékelt, 12 százalékuknál súlyos. Az adatok szerint körükben nagyobb arányban fordult elő krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség, májbetegség, szívroham, gyomorfekély, végtagi keringési rendellenesség, vesebetegség és reuma.

pikkelysömör kezelése

Az említett betegségek kockázata a pikkelysömör súlyosságával egyenes arányban nőtt – hangsúlyozta Howa Yeung, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa. „Az orvosoknak tudniuk kell erről az összefüggésről a teljes körű ellátás biztosításának érdekében. Főleg azoknál, akiknél a pikkelysömör súlyos formában van jelen” – nyilatkozta Yeung. Bár a kutatás összefüggés talált a pikkelysömör megléte és más betegségek fokozott kockázata között, nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

forrás: www.mno.hu