Kategóriák
Életmód

Tudj meg többet a lépcsőzetes vércukorszint mérés módszeréről!

A vércukorszint mérésének többféle módja létezik, és egyáltalán nem mindegy, hogy ki melyiket végzi el. Hogy mikor, és milyen gyakran van szükség a vércukorszint ellenőrzésére, az elsősorban az inzulin adagolástól, illetve annak gyakoriságától és természetesen a múltban mutatott értékek függvénye. A lépcsőzetes vércukorszint mérés hatékony módszer lehet, amivel kevesebb ellenőrzésre van szükség.

A lépcsőzetes vércukorszint mérés

kep (264)
 
Akik naponta használnak inzulint, még ha fix adagokat is, minden esetben szükség van a napi vércukorszint ellenőrzésre. Érdemes az első pár héten minden étkezés előtt és után megmérni a vércukorszintet, hogy legyen összehasonlítási alapunk, és csak utána áttérni a lépcsőzetes módszerre. A mérés mindig párokban történik, azaz az első mérés mindig az étkezés előtt legyen, míg a második az evés befejezése után 1-2 órával.
A lépcsőzetes módszer lényege, hogy egy nap csak egy étkezés előtti és utáni mérést végzünk el, de ezt minden nap más étkezésnél tesszük meg. Így az első nap reggeli előtt és után mérünk, majd a következő nap ebédnél, harmadnap pedig vacsoránál. Ez után megint a , reggeli jön, és így tovább. A módszer hatékonyságához arra van szükség, hogy nagyjából egy időben történjenek az étkezések, illetve azonos gyakorisággal. Az ötlépcsős módszer is működik, így aki minden nap eszik tízórait és uzsonnát, annak 5 naponta esik ugyanarra az étkezésre a mérés. De hangsúlyozzuk, ez tényleg akkor működik, ha nem össze-vissza eszel, máskülönben minden étkezésnél mérések szükségesek.
Érdemes kikérni szakorvos véleményét a módszerről, és ha ő adott esetben nem tanácsolja, akkor ne próbálkozzunk vele, még ha így több mérést és szúrást is kell elviselnünk. A másik fontos alapszabály, hogy amennyiben kiugró értékeket tapasztalunk, azonnal szóljunk orvosunknak, és minden nap, minden étkezés során végezzünk ellenőrzéseket. Ha az inzulin adag bizonyult kevésnek, és sikerül újra stabilizálni a vércukorszintet, akkor utána visszatérhetünk a lépcsőzetes ellenőrzésekhez is.

Cukorbetegek, akik használhatják ezt a módszert

 
Olyan cukorbetegeknek ajánljuk a lépcsőzetes módszer alkalmazását, akiknek a kezelőorvosa napi szintű inzulin adagolását javasolta, de fix mennyiségű inzulint kap. Tehát nincs szükség kiegészítésre, viszonylag stabil a vércukorszint, csak a hatékonyabb kezelés érdekében van szükség az inzulinra. Ebbe a kategóriába, tehát 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők tartoznak.
Az inzulinos kezelés megkezdését sok 2-es típusú cukorbeteg nem akarja, mert a kezelés kényelmetlenségekkel, fájdalommal jár. Pedig az időben elkezdett kezelés sokat számít, és amint a vércukorszint megfelelően csökken, és tartósan alacsonyabb szintre kerül, akkor abba lehet hagyni az inzulinos kezelést is. Többek között a cukorbetegség szövődményeinek a kialakulási valószínűségét is nagyban csökkenti, ami a magasabb vércukorszint értékeknél sokkal könnyebben kialakulhat.

Kiknek nem ajánljuk a módszer használatát?

 
Azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek, akiknek nincs szüksége napi szintű inzulin adagolására, nekik tulajdonképpen nincs szükségük a módszer használatára, mert heti 1-2 alkalommal mérik csak a vércukorszintet. Ez vonatkozik azokra is, akik nem cukorbetegek, de a betegség kialakulásának a kockázata már olyan magas náluk, hogy vércukorszint ellenőrzéseket kell végezniük meghatározott időközönként.
Nem ajánljuk azoknak a cukorbetegeknek sem a módszert, akik intenzív inzulin kezelésben vesznek részt. Ez többnyire az 1-es típusú cukorbetegeket érinti, akiknek nem csak fix, bázis inzulinra van szükségük, hanem sokszor kiegészítésre is. Náluk fontos, hogy minden étkezés előtt és után megtörténjen a vércukorszint ellenőrzés, hogy ez alapján legyen még hatékonyabb a kezelés. Náluk még olyan kor is szükség van plusz mérésekre, ha nagyobb mennyiségű stressznek, esetleg nehezebb fizikai munkának vannak kitéve, ide értve a sportolást is.
Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük