Kategóriák
Életmód

Túladagolható természetes úton a D-vitamin?

Kiemelkedő az a hatása, mely révén a cukorbetegség (2-es típusú) a gyakoriságát képes csökkenteni.
A D hormon a bőrben szintetizálódik a koleszterinből, UV-B sugárzás hatására. Az UV-B sugárzás hatására a koleszterinből több lépcsőben képződik a D3 vitamin. Ezzel még nincs teljesen kész a molekula, mert még a vesében és a májban (az 1-es, ill. a 25-ös helyen) hidroxilációs folyamatok révén alakul ki az 1,25 dihidroxi D3 hormon.

Akármennyit is tartózkodjon valaki a napon, a szervezetében nem fog több D3 vitamin képződni, mint amennyi szükséges, mert, ha túl sok napfény éri a szervezetet, akkor a feleslegből lumisterol és tachysterol képződik, ezért a napon való “aszalódásnak” semmi értelme nincs.

Food sources of vitamin D, including fish, meat, eggs, dairy and mushrooms
Food sources of vitamin D, including fish, meat, eggs, dairy and mushrooms

A napi D vitamin szükségletünk jelen tudásunk szerint 4000 IU. Ez a mennyiség az elmúlt tíz év kutatásai során éppen megtízszereződött, hiszen akkor még úgy gondolták az orvosok, hogy napi 400 IU elegendő. Nos, ez koránt sincs így.
A napi 4000 IU már napi 15 perc egész testet érő napozással biztosítható. Sajnos nálunk az év nyolc hónapjában ez egyáltalán nincs így, nyugodtan kimondható, hogy a lakosság többségénél a D vitaminhiány (80%) megfigyelhető, de még riasztóbb a terhes nők helyzete, ahol a leendő anyukák 97%-a szenved D vitamin hiányban.

Napi negyed óra a napon nem növeli meg sem a bőrrák, sem a melanoma gyakoriságát. Mint láttuk, az órákig való napozásnak semmi értelme nincs, mert a bőr nem fog több D vitamint gyártani, mint amennyit az első 15 perc alatt megtermelt.

forrás: www.drtihanyi.com