Kategóriák
Életmód

WHO-hír: riasztó módon emelkedik a túlsúlyos gyermekek száma

Úgy véljük, hogy a normális fogalma elmozdult, mivel a túlsúlyosság gyakorivá válásával más vált elfogadottá. Mégis azt kell mondanom, nem engedhetjük meg, hogy egy új generáció az elhízott állapotot új normaként kezelje említi Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. A fizikai inaktivitás, a mozgáshiány  olyan kultúra mellett, ami támogatja a sóban, zsírokban és cukrokban gazdag táplálkozást  igen nagy, mondhatni halálos veszélyt jelent.”

A 11 éves korosztályban, mindkét nemben az elhízottság legmagasabb aránya Görögországban (33%), Portugáliában (32%),Írországban (30%) és Spanyolországban (30%) mutatkoztak. A legalacsonyabb arányok pedig Hollandiában (13%) és Svájcban (11%). (Magyarország a 16. helyen áll, mintegy 20% körüli értékkel).

Mozgáshiány  a probléma egyik oldala

A vizsgált 36 ország közül 23 esetén a 15 év feletti fiúk és lányok több mint 30%-a keveset mozog. Felnőttek körében a mozgáshiány 16-76% közötti számokat mutat, ahol a Görögök és az Észtek mozognak viszonylag a legtöbbet (16-17% a mozgáshiányosok aránya), a lista másik végén állnak a Máltaiak és a Szerbek (71-76%-os mozgáshiány).

healthy-food-for-childre-kids-eating-healthy-food

Olyan környezetet kell teremtenünk, amely bátorítja a fizikai aktivitás, és az egészséges táplálkozás is fontos, társadalmi csoporttól függetlenül. A mozgást és a táplálkozást mindenütt komolyabban kell venni, iskolákban, kórházakban, városon, falun, munkahelyeken stb. Az élelmiszeripar, a várostervezés is kell ezzel a kérdéssel foglalkozzon magyarázza Joao Breda, a WHO európai programmenedzsere.

Akik jól végzik a dolgukat

Egyes országok megtanulták kezelni az elhízás járványszerű terjedését, pl. Franciaország és a skandináv országok jól állnak ebben a tekintetben. Ezekben az országokban kormányzati szintű támogatást kapott pl. a zöldség-gyümölcs fogyasztás promóciója az iskolákban, az iskolai menzák korszerűsítésével, az élelmiszerek adóztatásának irányítása, az élelmiszer hirdetések figyelése, a mozgás, fizikai aktivitás promotálása gyermekkorban stb.

A WHO javaslata több szintet érint. A nemzeti kormányok számára a jogalkotás, az élelmiszeripar szabályozott marketing tevékenysége a legfontosabb. Ugyancsak fontos számukra az egészséges ételek, élelmiszerek minél szélesebb körben való hozzáférhetőségének biztosítása, a várostervezés támogatása az egészséges életformák művelősének biztosítására. Egyéni szinten pedig a fogyasztókat minél több hasznos információval kell ellátni a fentiekről.

forrás: egeszsegkalauz.hu