Kategóriák
Életmód

A napfény segíthet megelőzni a cukorbetegséget

Az ésszerű mértékű napozás segíthet megelőzni a cukorbetegséget és az elhízást – derült ki egy pénteken megjelent tanulmányból.

Az ultraibolya-, azaz UV-sugárzás lassítja a súlygyarapodást, véd a cukorbetegség tüneteitől: a normálistól eltérő vércukorszinttől és az inzulinrezisztenciáról – olvasható a Diabetes című szaklap pénteki számában közzétett tanulmányban.
kep (43)A kutatók egerekkel végeztek kísérleteket, és azt találták, hogy a napfény UV-sugarainak jótékony hatásait a salétromsav okozza.

A napfény hosszú távú előnyei igen jelentősek, a súlyos bőrrák, a melanóma ritka volt – mondta Prue Hart, a perthi Telethon Gyermekgyógyászati Intézet munkatársa. Vizsgálatukban az egereket alacsony dózisú UV-sugárzásnak tették ki hetente háromszor. Ez arra utal, hogy az előnyöket mérsékelt napozással lehet elérni.

“Egyre több az elhízott, mert a gyerekek magas zsírtartalmú ételeket kapnak. Találtunk egy egyszerű módot, mellyel a túlsúly, a rossz emésztés és végül a cukorbetegség megelőzhető” – mondta Hart. Szerinte a D-vitamin és az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a természetes napsütést.

Shelley Gorman, az intézet biológusa, a kutatás vezetője szerint a bőr mérsékelt napoztatása – sok testmozgás és egészséges étrend mellett – megelőzheti a gyermekek elhízását.

Forrás: informed.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük