Kategóriák
Hírek

Az ülőmunka az "új dohányzás" amerikai kutatók szerint

Az ülőmunka az “új dohányzás” egy kutatás szerint, mert az irodai dolgozóknál nagyobb a veszélye a diabétesznek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, az elhízásnak és az idő előtti halálozásnak.

A munkahelyi wellness-kezdeményezések támogatói azt remélik, az álló íróasztalok – amelyet többek között Leonardo da Vinci és Virginia Woolf is használtak – 2015-ben átalakítják a modern irodákat.

Jessica Matthews, a San Diego-i Miramar College sportpszichológusa elmondta: a szakértők szerint az ülőmunka az új dohányzás, mivel a hosszan tartó ülés növeli krónikus betegségek, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Még az aktívan sportolókat sem kímélik a sok órás ülőmunkából származó egészségügyi problémák – tette hozzá.

Az Amerikai Sporttanács (ACE) már két éve felajánlotta dolgozóinak az álló íróasztal lehetőségét. “Sokan számoltak be arról, hogy több energiát éreznek így magukban. Egész biztos, hogy ez a szellemi munkában is nagy segítség” – magyarázta Cedric X. Bryant, a szervezet vezető tudományos munkatársa.

kep (42)

Bryant maga is álló asztalnál dolgozik, amely gyaloglópadhoz kapcsolódik. Az állás segít neki figyelni és koncentrálni.

Az álló munkaállomásoknak több fajtája létezik: vannak különálló asztalok és olyanok is, amelyek hagyományos íróasztalhoz csatlakoznak.

Az üléshez képest az álló munka plusz 163 kilokalóriát éget el nyolc óra munkavégzés alatt – mutatta ki a Journal of Physical Activity című szaklapban megjelent tanulmány.

Bryant szerint az egész napos állásnak is lehetnek veszélyei, többek között fokozhatja a visszeresség kockázatát.

“Kezdjük naponta félórás-egyórás álló munkával, hogy a szervezet hozzászokhasson az új testhelyzethez… Az a fontos, hogy elkerüljük a folyamatos ülőmunkát, azaz visszafordítsuk az órát arra a korra, amikor az ember még nem száműzte a mozgást az életéből” – mondta Bryant.

Forrás: informed.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük