Kategóriák
Életmód

A túl sok alvás sem jó! Ilyen bajokat okozhat

Egy felnőtt szervezetnek 7-8 óra alvásra van szüksége ideális esetben. Cindy Crawford is ezt nevezte meg elsőként egészségtippjei között. A gyerekeknek ennél többre. Ebben a rohanó világban sokan kevesebbet alszanak a kelleténél, de akadnak olyanok is, akik igazi álomszuszékok, és rendszeresen 9-nél több órát alszanak. Miért is nem jó ez?

Depresszióhoz vezethet

Egy felnőtt ikerpárokkal történt kutatás azt mutatta ki, hogy a túl sok alvás megnöveli a depressziós tünetek kialakulásának kockázatát.

Roncsolja az agyat

Egy 2012-es tanulmány azt találta, hogy azoknak az idős hölgyeknek, akik túl sokat (vagy túl keveset) aludtak romlott az agyfunkciójuk.

A túl sok alvás sem jó! Ilyen bajokat okozhat

Nehezíti a teherbeesést

Koreában 2013-ban több mint 650 lombik programban részt vevő nő alvási szokásait vizsgálták. Azt találták, hogy azok között a hölgyek között volt a legnagyobb a teherbeesési arány, akik 7-8 órát aludtak. A legalacsonyabb pedig azok között, akik 9-11 órát töltöttek álomban.

Növeli a cukorbetegség esélyét

Egy quebec-i felmérés szerint megkétszerezi a 2-es típusú cukorbetegség esélyét, ha valaki többet alszik 8 óránál.

Elhízáshoz vezethet

Ugyanebben a tanulmányban vizsgálták a testsúly változását is. Azok, akik naponta kevesebbet vagy többet aludtak, mint 7-8 óra, azok jobban meghíztak az eltelt 6 év alatt, mint azok, akik optimális ideig aludtak. Azok, akik 9-10 órát aludtak 25 százalékkal nagyobb eséllyel híztak 5 kilót a vizsgálat 6 éve alatt.

Károsíthatja a szívet

A 8 óránál több alvás megnöveli a szívproblémák kockázattát. A 2012-es kutatásban 3000 embert vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a sokat alvóknak kétszer akkora esélyük van anginára (tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki).

Korai halált okozhat

A sok alvás – csak úgy mint a kevés – 1,3-szorosára növeli a korai halál kockázatát. Ezt egy 16 tanulmány eredményeit összegző 2010-es kutatás állítja.

Forrás: egeszsegtukor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük