Kategóriák
Hírek

Megjósolható a terhességi cukorbaj

Már akár hét évvel a teherbe esés előtt meg lehet állapítani, hogy mennyire áll fenn a terhességi cukorbaj kialakulásának esélye a rutinszerűen vizsgált vércukorszintből és testsúlyból. A Kaiser Permanente tanulmánya az American Journal of Obstetrics and Gynecology című folyóirat online kiadásában jelent meg.

kep (47)

A Kaiser Permanente Kutatási Divíziója 580, különféle népcsoportból származó nőt vizsgált, akik egy több fázisból álló kivizsgáláson vettek részt 1984 és 1996 között. Megnézték, hogy közülük később ki esett teherbe, és összehasonlították a terhességi cukorbajosokat azokkal, akiknél nem jelentkezett ez a betegség.

A tanulmányból kiderült, hogy a terhességi cukorbetegség kockázata egyenes arányban nőtt bizonyos kockázat tényezők terhesség előtti meglétével, melyek általánosságban is összefüggnek a cukorbetegséggel és a szívbetegséggel (magas vércukorszint, magas vérnyomás, túlsúly. A normális értékekkel rendelkező asszonyokhoz képest 4,6-szorosára nőtt a kockázat esetükben. A tanulmány elsőként nézte meg a rutinszerűen ellenőrzött kardio-metabolikus kockázati faktorokat olyan nőknél, akik később teherbe estek, és kialakult náluk a gestációs diabétesz. Bizonyítékot szolgáltat arra, hogy mennyire fontos lenne a fogantatás előtti egészségügyi gondozás. Ezzel már a Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ jelentése is foglalkozott 2006-ban, mely arról szólt, hogy a kockázati tényezők már a fogantatás előtt beazonosíthatók, így már a teherbe esés előtt lépéseket kell tenni a betegség megelőzése érdekében.

Azoknál a nőknél, akiknél terhességi cukorbaj alakul ki, nagyobb a kockázata annak, hogy később 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek majd. A terhesség alatt jelentkező állapotot a glükóz-intolerancia okozza, és tipikusan a második-harmadik trimeszterben fordul elő. A terhességek mintegy 7 százalékában okoz komplikációkat. Koraszüléshez, császármetszéshez vezethet, illetve nő a kisbaba esélye a cukorbajra, elhízásra, anyagcsere-betegségekre.

”Tanulmányunkból kiderül, hogy a nők kardio-metabolikus kockázati profilja, mely a rutinvizsgálatok eredményéből áll, mint például a vércukor és a koleszterin szintje, a magas vérnyomás és a testsúly, segít beazonosítani a veszélyeztetett nők körét, akiknél korai beavatkozással és kezeléssel kordában tartható a betegség.” – mondta a tanulmány vezetője, Monique Hedderson, PhD, a Kaiser Permanente kutatója. Habár a korábbi gyakorlat szerint a gestációs diabétesz hajlamosító tényezői közé tartozott az anya idősebb életkora, elhízása, az előzőleg világra hozott nagy súlyú gyermek és a családi anamnézisben szereplő cukorbetegség, ezek a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők mintegy felénél hiányoztak. Ezért jelentős ez a tanulmány, mert segít jobban megérteni a betegséget.

Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük