Kategóriák
Életmód

9 gyanús jel, hogy cukorbeteg vagy

A cukorbetegség leggyakrabban azért alakul ki, mert a szervezetben termelődő inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni. Szervezetünk cukoranyagcseréjét az inzulin szabályozza. Az inzulin olyan fehérje, amelyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek sejtjei állítanak elő. Ha szervezetünkben kevés inzulin termelődik, a szénhidrát típusú vegyületek és a cukor, a cukortartalmú élelmi anyagok anyagcseréje nem megfelelő. Ekkor a hibás cukoranyagcsere következtében a cukor bekerül a vizeletbe. Általában elsősorban 30 év felett, genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, mára azonban sajnos egyre gyakoribb a túlsúlyos gyermekek körében is.

November 14-én, azaz holnap immár 20. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Diabétesz Világnapját – 1891-ben ezen a napon született az inzulin felfedezője, Frederick Banting. Ez a tipikusan jóléti betegség ma, a készételek és a mesterséges üdítőitalok fokozott fogyasztásának és a rendszeres mozgás hiányának köszönhetően, mindenkit fenyeget. Az orvosok már kongatják a vészharangot.

kep (105)

2-es típusú cukorbetegség

A kezelések jelentős fejlődése ellenére világszerte egyre többen szenvednek a 2-es típusú cukorbetegségben. A földön körülbelül 250 millióan élnek a cukorbetegség e leggyakoribb formájával, amely a fejlett világ diabéteszes eseteinek csaknem 95 százalékát teszi ki. Hazánkban ez a szám mintegy félmillióra tehető. Sajnos ez a betegség nagyon komoly kimenetelű is lehet: a cukorbetegség és következményei a világon minden évben több mint 3,8 millió ember haláláért felelősek.

Tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei:

  1. elsősorban a kínzó szomjúság következtében megemelkedett 3-4 liter körüli folyadékfogyasztás,
  2. szájszárazság,
  3. gyakori vizelés,
  4. bőrkiütések,
  5. viszketés,
  6. éjszakai izzadás,
  7. alvászavarok,
  8. nehezen gyógyuló sebek,
  9. fogékonyság megfázásra, gyulladásokra, főleg ínygyulladásra.

Azok a betegek, akik elhanyagolják 2-es típusú diabéteszüket, súlyos szövődményekre számíthatnak. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy a cukorbetegségben szenvedők körülbelül 50 százalékánál valamilyen szív- és érrendszeri betegségre, 10 százalékuknál pedig veseelégtelenségre vezethető vissza a halál oka.

Mit tehetsz, ha cukorbeteg vagy?

Napjainkban több vizsgálat kutatja a cukorbetegség innovatív terápiás eljárásait. Ezek a szájon át adagolható antidiabetikus kezelési lehetőségek teljesen új elveken, többek között a DPP (dipeptidil peptidáz) 4, illetve az SGLT (nátriumfüggő glükóztranszporter) gátlásán alapulnak. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésekor nemcsak az optimális vércukorszint elérése fontos, hanem hosszú távú szinten tartása is, amelyet az új készítmények biztonságos mellékhatásprofil mellett biztosítani tudnak. Továbbá a modern kezelési eljárások nemcsak megakadályozzák az előrehaladott betegségben gyakran előforduló hosszú távú szövődményeket, hanem kezelési lehetőséget nyújtanak azoknak a betegeknek is, akiknél ezek, mint például a beszűkült vesefunkció, már kialakultak.

A legújabb DPP-4-gátlókat kutató klinikai vizsgálatok között már van, amelyik a végső fázisában tart, és eredményeit, újabb reménysugarat nyújtva a cukorbetegeknek, jövőre ismertetik a nemzetközi tudományos konferenciákon.

Forrás: otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük