Kategóriák
Hírek

Különleges gyógynövények cukorbetegség ellen

A világszerte egyre gyakrabban használt, hagyományos ausztrál és indiai orvoslásban használatos növényi kivonatok is alkalmasak lehetnek a diabétesz kezelésére egy tanulmány szerint. A melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem szakértői 12 gyógynövény-kivonatot vizsgáltak meg, amelyekről feltételezték, hogy lelassítják a szénhidrát-anyagcserét szabályozó két enzim működését, így hozzájárulhatnak a vércukorszint csökkentéséhez.

“A cukorbetegség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján több mint 180 millió embert érint a világon” – mondta dr. Enzo Palombo, a kutatást végző orvosok egyike. “Több mint 800 növényt használnak valamilyen formában a diabétesz természetes kezelésére, de a vércukorszint egészséges szinten tartása mellékhatások nélkül kihívást jelent” – tette hozzá, s kiemelte, hogy a modern gyógyszerészet is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a gyógynövényekre.A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a vizsgált növények legtöbbje eredményesen használható a cukorbetegség megelőzésére és kezelésére. A hét ausztrál és az öt indiai gyógynövény között van olyan, amelyik hatékonyan szabályozza az alfa-amiláz és az alfa-glükozidáz enzimek termelését – ezek felelősek az étrendből származó szénhidrátok egyszerű cukorrá történő bontásáért szervezetünkben.

A legjobbak

A tesztek során a következők teljesítettek a legjobban, azaz mutattak alfa-glükozidázt lassító hatást.

  • ausztrál szantálfa (Santalum spicatum)
  • kelet-indiai kinofa (Pterocarpus marsupium)
  • homoki akác (Acacia ligulata)
  • terpentin (Beyeria leshnaultii)
  • selyembab (Mucuna pruriens)
  • keserűfű (Boerhaavia diffusa)

Bizonyosságot nyert továbbá a homoki akác és egy másik ausztrál akácfajta, az Acacia kempeana antioxidáns hatása is, amelyek a szabad gyökök eltávolítása révén enyhítik a diabéteszt.
A kutatás eredményei a BMC Complementary and Alternative Medicine című folyóiratban jelentek meg.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük