A világszerte egyre gyakrabban használt, hagyományos ausztrál és indiai orvoslásban használatos növényi kivonatok is alkalmasak lehetnek a diabétesz kezelésére egy tanulmány szerint. A melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem szakértői 12 gyógynövény-kivonatot vizsgáltak meg, amelyekről feltételezték, hogy lelassítják a szénhidrát-anyagcserét szabályozó két enzim működését, így hozzájárulhatnak a vércukorszint csökkentéséhez.
A legjobbak
A tesztek során a következők teljesítettek a legjobban, azaz mutattak alfa-glükozidázt lassító hatást.
- ausztrál szantálfa (Santalum spicatum)
- kelet-indiai kinofa (Pterocarpus marsupium)
- homoki akác (Acacia ligulata)
- terpentin (Beyeria leshnaultii)
- selyembab (Mucuna pruriens)
- keserűfű (Boerhaavia diffusa)
Bizonyosságot nyert továbbá a homoki akác és egy másik ausztrál akácfajta, az Acacia kempeana antioxidáns hatása is, amelyek a szabad gyökök eltávolítása révén enyhítik a diabéteszt.
A kutatás eredményei a BMC Complementary and Alternative Medicine című folyóiratban jelentek meg.