Kategóriák
Hírek

Még a HIV-fertőzés is jobb a cukorbetegségnél

HIV-fertőzéssel el lehet éldegélni, a diabétesz azonban 10 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.

Az emberek többségét már a HIV-fertőzés gondolata is rémülettel tölti el, a 2-es típusú diabétesz viszont lassanként puszta kényelmetlenségnek számít, vagy az öregedés természetes velejárójának. Egy brit orvos azonban kijelentette, hogy inkább lenne HIV pozitív, mint 2-es típusú cukorbeteg.
“Orvosként csak azt tudom mondani, hogy orvosi megközelítésből inkább HIV fertőzött lennék, mint cukorbeteg. Ez talán megdöbbentően hangzik, de a tények önmagukért beszélnek: a 2-es típusú diabéteszesek prognózisa sokkal rosszabb, mint a HIV fertőzött betegeké” – írta Dr. Max Pemberton a The Spectator napilapban.

Még a HIV-fertőzés is jobb a cukorbetegségnél (Fotó: Europress)

Dr. Pemberton elmagyarázta, hogy napjainkban már nagyon ritka, hogy valaki belehal a HIV fertőzésbe, sőt a HIV pozitív betegek várható élettartama nagyon hasonló a HIV negatív emberekéhez. Amennyiben a betegek rendesen szedik a gyógyszereiket, nagyon kevés panaszt tapasztalhatnak a HIV fertőzés következtében.
Az orvos szerint ezzel szemben a 2-es típusú diabétesz esetében nem ez a helyzet. A cukorbetegekben több mint kétszer magasabb az agyérgörcs kialakulásának kockázata, és négyszer nagyobb a szívbetegség kialakulásának valószínűsége, mint a betegségben nem szenvedő emberek esetében. A diabéteszesek 20-30 százalékában jelentkeznek olyan vese rendellenességek, amelyek következtében a beteg rendszeres dialízisre szorul. Dr. Pemberton azt is hozzátette, hogy a cukorbetegség vaksághoz, lábszárfekélyhez és akár amputációhoz is vezethet.
A HIV fertőzés a magas aktivitású retrovírus-elleni kezeléssel (HAART) nagyon hatékonyan kezelhető, amely megakadályozza az opportunista fertőzések kialakulását, amelyek általában a kezeletlen HIV/AIDS betegek halálát okozzák. Sokan azt gondolják, hogy a 2-es típusú diabétesz könnyen kezelhető gyógyszerekkel, pedig nem ez a helyzet. Dr. Pemberton elmondta, hogy a betegség progresszív, ami azt jelenti, hogy a betegek végül eljutnak oda, hogy inzulin injekcióra szorulnak, és betegségük súlyos szövődményekkel jár.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük