Kategóriák
Hírek

Terhességi diabétesz: így csökkenthető a kockázat

A várandós és gyermeket tervező nők az étrendjük reformálásával csökkenthetik a terhességi cukorbetegség kockázatát – figyelmeztetnek az ausztrál Adelaide-i Egyetem Robinson Intézetének munkatársai.kep (76) Mostanában egyre gyarapszik azon tudományos bizonyítékok száma, amelyek szerint a vörös hús fogyasztása a terhességi cukorbetegség emelkedett kockázatával jár, ami veszélyt jelent az anya és a gyermek egészségre egyaránt.

Az Evidence-Based Nursing című szakfolyóirat 2013 decemberi számában megjelent kommentár szerzője, Philippa Middleton amellett érvel, hogy a legújabb nemzetközi kutatási eredmények szerint azok a nők, akik sok vörös- és feldolgozott húst esznek – akár már a fogantatás előtt – nagyobb terhességi cukorbetegség kockázattal élnek.
“Több beszámoló alapján elmondható, hogy a vörös hús fogyasztása összefügg a kettes típusú cukorbetegséggel, és most az is tisztázódni látszik, hogy a kapcsolat a terhességi cukorbetegséggel is fennáll” – fogalmazott Middleton, a Robinson Intézet vezető kutatóinak egyike.”Bár a hír rémisztőnek tűnik, van pozitív oldala is. A legfrissebb egyesült államokbeli eredmények szerint a baromfi- és a halfogyasztás nem növeli a terhességi cukorbetegség kockázatát, valamint a több zöldség és nem hús eredetű fehérje a veszély csökkenésével hozható összefüggésbe. Magvakból például már napi fél adag kétötödével csökkenti a terhességi cukorbetegség kockázatát” – fejtegette a szakértő.Middleton úgy véli, hogy bár a vörös hús és a cukorbetegség kapcsolatát egyre több kutatás támasztja alá, a tudósok még mindig nem állapították meg pontosan, hogy milyen háttérfolyamatok okozzák ezt.”Több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy megértsük, miért történik mindez, és hogyan lehetne a nők étrendi szokásait megváltoztatni a terhességi és a kettes típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséért. A jelenlegi eredmények alapján azoknak, akik várandósak, vagy családalapítást terveznek, érdemes minél több növényi fehérjét és magokat enniük, a vörös húst pedig halra vagy baromfira cserélni. A védőnők, a dietetikusok és más egészségügyben érintett személyek, akik a várandós nőkkel kapcsolatba kerülnek, jó, ha ajánlják ezeket a változtatásokat a kismamáknak” összegezte Middleton.

A terhességi cukorbetegségnek nincs mindig tünete, így, ha a szűrővizsgálatok elmaradnak, lappangó betegségként kísérheti végig a terhességet, és veszélyeztetheti a kismama és a kicsi épségét. A 24-26. héten végzett cukorterheléses diagnosztikus vizsgálatból időben és hamar kiderül, ha baj van, de a vizsgálat elvégzését hamarabb is kérhetik azok, akik magas rizikófaktorral rendelkeznek a betegséget illetően. Amennyiben az éhgyomri érték meghaladja a 6 mmol/l-t, és/vagy a 2 órás 7,8 mmol/l-t, gesztációs cukorbetegségről beszélünk. Egy további vizsgálattal az is kiderül, hogy szükség van-e inzulinra, vagy elég a diétás étrend bevezetése.
Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük