Kategóriák
Életmód

Az elhízás nem mindenkire egyformán veszélyes

Az elhízás nem mindig jár együtt a metabolikus szindróma kialakulásával, amely cukorbetegséghez, szívproblémákhoz és a stroke-hoz vezethet – derül ki egy friss kutatásból.
kep (121)

A Washingtoni Egyetem Orvosi Karának munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek egy részénél nem figyelhetőek meg azok az anyagcsere-elváltozások, amelyek általában az elhízáshoz társulnak: például az inzulin-rezisztencia, a magas trigliceridszint, a magas vérnyomás és a májzsírosodás. Ráadásul azok a túlsúlyosak, akiknek a megfigyelési időszak kezdetén nem volt ilyen problémájuk, további hízás után sem produkálták a tüneteket. A The Journal of Clinical Investigation című szakfolyóirat január 2-i számában megjelent tanulmányhoz 20 elhízott embert kértek meg, hogy szedjenek fel további hét kilogrammot az anyagcsere-változások nyomon követéséhez. „Célunk az volt, hogy a résztvevők napi 1 000 plusz kalóriát fogyasszanak, amivel 6 százalékkal gyarapodjon a súlyuk. Ezt nem volt könnyű kivitelezni. Éppolyan nehéz elérni a hízást, mint a fogyást” – magyarázta a szerzőként közreműködő Elisa Fabbrini professzor.

A kísérleti alanyok mindegyike gyorsétteremben szedte össze a plusz kalóriákat, de dietetikus felügyelete alatt. A kutatók olyan gyorsétterem-láncokat választottak, amelyek szigorúan szabályozott adagméretekkel és tápértékekkel dolgoznak. A súlygyarapodás előtt és után megmérték a résztvevők testösszetételét, inzulin-érzékenységét, májzsírszintjét és egyéb biometriai mutatóit is. Kiderült, hogy a súlygyarapodás nem befolyásolta hátrányosan azoknak a leleteit, akiké egyébként is a normális tartományba tartozott, a többiekét viszont tovább rontotta. „Az elhízottak nagyjából negyede nem szembesül az anyagcserét érintő negatív következményekkel” – összegezte Dr. Samuel Klein, az intézmény táplálkozástani főorvosa.

Forrás: vital.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük