Kategóriák
Hírek

Az állatok és a cukorbetegség

Mit is jelent a cukorbetegség? A hasnyálmirigy egy inzulin nevű hormont termel, amelynek feladata a vércukorszint csökkentése. Ha a hasnyálmirigyet valami kórok éri (gyulladás, trauma, daganat, elzsírosodás), és az inzulinszint lecsökken, az vércukorszint-emelkedéshez vezet. Állatoknál cukorbetegségről akkor beszélünk, ha éhgyomornál a vércukorszint tartósan 7,5 millimól/liter érték felett van.

A cukorbetegség okai

A betegség okai nem teljesen tisztázottak, de feltételezhetően az elhízás, az immunrendszeri zavar, a hormonális rendellenesség és környezeti hatások is hajlamosíthatnak a kialakulására. Vannak olyan kutyafajták, amelyeknél halmozottan fordulhat elő cukorbetegség. Ilyenek az uszkárok, a tacskók, a terrierek, a spitzek és keverékeik. A betegség szuka kutyákban jóval gyakrabban fordul elő, mint kanokban.

Cukorbetegség kutya és macska esetében – hogyan vehetjük észre?

kep (150)

Hogyan vehetjük észre a problémát, mikor kell gondolnunk e betegségre? A legfeltűnőbb változás az, hogy az állat kifejezetten sokat iszik, sok vizeletet ürít, mégpedig tartósan, sőt esetleg a szobatisztasággal is gondok lehetnek – a nagy mennyiségű vizeletet ugyanis a húgyhólyag nem tudja tartani. Előrehaladottabb esetekben kutyáknál szemlencsehomály, veseproblémák, retinaleválás, macskákban pedig neuropathia (idegelfajulás) miatti mozgászavar alakul ki: a csánkjukon fognak közlekedni, mint a nyulak. Kutyáknál a tüzeléskor sok progeszteron nevű hormon termelődik, ami elősegíti a növekedési hormon termelődését, ennek pedig diabetogén (cukorbetegséget előidéző) hatása van. Emiatt főleg szuka kutyákban fordul elő a megbetegedés, míg macskáknál inkább a kandúrokban. A klinikai tünetekhez csatlakozik még a lesoványodás, az acetonszagú lehelet, az étvágytalanság, nagyon súlyos esetben pedig diabeteszes kóma és végül az elhullás. Ha a fent említett tünetek valamelyikét (különös tekintettel a gyakori vízivásra, és vizeletürítésre) tapasztaljuk, forduljunk állatorvoshoz, aki vér- és vizeletmintát vesz, és megállapítja azok cukortartalmát. (Normális körülmények között a vizelet nem tartalmaz cukrot.)

A cukorbetegség kezelése

Ha bebizonyosodik a cukorbetegség gyanúja, akkor élethosszig tartó inzulinkezelésre és speciális diétára kell berendezkedni, ami egyben azt is jelent, hogy meg kell tanulni az injekció beadását is. Ez nem nehéz feladat, bárki elsajátíthatja, a szúrás bőr alá (subcután) megy, az állatnak semmiféle fájdalmat nem jelent, és el sem nagyon lehet rontani. Macskáknak az inzulin tablettás kiszerelésben is kapható. Az időben elkezdett kezelés és a
rendszeres állatorvosi ellenőrzés mellett a cukorbeteg állatok hosszú ideig élhetnek gyakorlatilag teljes életet.
A cukorbetegség diétás kezelésében a rostdús táplálás a legfontosabb alapelv. A cukorbeteg kutya étrendje kétharmad részben húsból, egyharmad részben szénhidrátból és zöldségfélékből álljon. Fontos az is, hogy a napi eledelmennyiséget többször, kisebb  adagokban adjuk az állatnak. Az állatpatikákban receptre kaphatók
már cukorbeteg állatoknak kifejlesztett diétás tápok konzervként és száraz kivitelben is, amelyek megkönnyítik a diétás étrend szakszerű, könnyű betartását.

A cukorbetegség megelőzése

Mivel kutyáknál a tüzelés körüli hormonális elváltozások nagyban hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához, érdemes megfontolni az  ivartalanítást. A műtét révén nemcsak a nem kívánt vemhességeket előzhetjük meg, hanem az inzulinadagot is csökkenteni lehet, sőt az sem lehetetlen, hogy egy idő után el lehet hagyni a kezelést. Az otthon is tartható kisrágcsálók közül a deguknak nem jó a cukor, ők sajnos könnyen cukorbetegek lehetnek, emiatt nem javasolt nekik édes dolgokat adni, még mézes karikát se. Hörcsögökre ez nem jellemző, nekik lehet.

A cukorbetegség és a génterápia

A cukorbetegség gyógyításának egyik nagy reménye a génterápia. A biológusok olyan géneket keresnek, amelyek a szervezetbe juttatva inzulintermelésre ösztönzik a sejteket. Koreai kutatók cukorbeteg patkányokon kísérletezve már tavaly felfedeztek egy gént, amely az állatok szervezetébe ültetve az inzulinhoz hasonló hormon termelését váltotta ki, és pontosan összhangban volt a vércukorszinttel. Azt remélik, hogy a sikeres állatkísérletek után génterápiájuk alkalmazható lesz az emberek fiatalkori diabéteszének gyógyításában is. Elképzelhetőnek tartják a hasnyálmirigy sejtjeibe történő génbejuttatást, visszaadva ezzel az inzulintermelés képességét. Másik megoldás a szájon át szedhető tabletta kifejlesztése, amely a bélben felszívódva a bélsejteknek ad genetikai utasítást az inzulin kiválasztására. A bélben termelődő nagy mennyiségű inzulin így a vérbe kerülve megfelelően tudná szabályozni a vércukorszint változását.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük