Kategóriák
Ital Receptek

Így készítsd el a vércukorszint csökkentő kecskeruta teát

A kecskeruta fűből készített teát a 2-es típusú cukorbetegségben eredményesen alkalmazzák a vércukorszint csökkentésére, emellett a gyógynövény antibakteriális hatása is ismert. A gyógynövény cukorbetegekre kifejtett hatásával kapcsolatban számos kutatást végeztek, mely szerint hatásossága bizonyított. 

Így készítsd el a vércukorszint csökkentő kecskeruta teát

Néhány szó a kutatásról és eredményeiről

A kecskeruta fű kutatások szerint galegin nevű kémiai anyagot tartalmaz, ennek az anyagnak köszönhető a gyógynövénynek a cukorbetegség kezelésében tapasztalt különleges képessége. A galegin kémiailag nagyon hasonlít egy másik, a cukorbetegség kezelésére laboratóriumban kifejlesztett anyagra, a guanidine-re, mely többféle gyógyszer, például a metformin alapanyaga is. Lényeges különbség azonban a kecskerutában megtalálható anyag és a laboratóriumban kifejlesztett készítmény között, hogy a gyógynövénynek gyakorlatilag nincs mellékhatása, míg a guanidin hatóanyagot tartalmazó gyógyszer szedése számos kellemetlen mellékhatással rendelkezik.
A gyógynövény hatásmechanizmusa pontosan nem ismert, de tudományos kísérletek azt támasztják alá, hogy a szervezet sejtjeinek inzulin érzékenységét növeli, és ezáltal képes a vércukorszintet csökkenteni.
Akiknél a metformin gyógyszer hatékonynak bizonyul, a kecskeruta fu szintén hatékony gyógynövény lehet az inzulin érzékenység fokozásán keresztül.

Ellenjavallat:

A gyógynövénynek ismert mellékhatása nincs, fogyasztása biztonságos. A népi gyógyászatban a növényt szoptatás alatt a tejtermelés fokozására is ajánlják.

1. lépés: A teafilter előkészítése

A gyógynövény megvásárolható a fitotékákban. A legjobb, ha szálas teát veszel, hiszen ezekben nem csak a törmelék kerül, mint a filteres teákba. Több lehetőség közül választhatsz – beleteheted teafű tartó kis fém tojásba vagy készíthetünk a teafüvünknek otthon kis teafiltert.

2. lépés: Forrázás

Ezután a teafüvet forrázd le és hagy állni kb 15 percig, hogy a teafű hatóanyagai kioldódjanak.

3. lépés: Kortyolás

Kihűlés után fogyasztható (vagy akár melegen is) egy kis citrommal és gyümölcscukorral.

Napi 2-4 csészével fogyaszthatsz belőle, lehetőleg egyenletesen elosztva, étkezés előtt.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük