Kategóriák
Életmód

Hogyan táplálkozzon a diabéteszes 2015-ben? Itt a legújabb ajánlás!

Kicsit hosszú, kicsit tömény de hidd el, ha cukorbeteg vagy akkor végig kell olvasnod. Lapozgass végig. Megéri. Avagy – Hogyan táplálkozzon a diabéteszes 2015-ben? Itt a legújabb ajánlás Dr. Fövényitől és az Amerikai Diabetes Társaságtól

Cukorbeteg diéta 2015

Az ADA diétás ajánlásai

1.      A legtöbb cukorbeteg – és gondozóik – számára a legnagyobb problémát az étrendi kezelés, annak testre szabása jelenti. Éppen azért a cukorbetegek és gondozóik ilyen irányú oktatása meghatározó jelentőségű. Az optimális testsúly, az ideális anyagcsere állapot eléréséhez, és a diabéteszes szövődmények megelőzéséhez testre szabott diétás útmutatás szükséges.

2.      Ezen útmutatásoknak illeszkedniük kell a diabéteszes személyek egyéni és kulturális szokásaihoz, az egészségtudatossághoz vagy annak hiányaihoz, a számolási tudásukhoz, az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférési lehetőségeikhez, azon hajlandóságukhoz és képességükhöz, hogy változtassanak életvitelükhöz.

3.      Nem szabad elvenni a betegektől az evés örömét, éppen ezért a diétás tanácsokat pozitív üzenet formájában szükséges eljuttatni a diabéteszesekhez, kivéve, ha komoly étrendi korlátozásokra van szükség egészségük fenntartásához.

4.      Inkább menü sorokat juttassunk el a betegekhez, mintsem a fő tápanyagok arányainak a hangsúlyozását.

5.      Mindehhez elengedhetetlen magas szintű tudással és gyakorlattal rendelkező dietetikusok közreműködése.

Cukorbeteg diéta 2015

A szénhidrátok számolása

Intenzív inzulinkezelésen lévő betegek szénhidrát-számolással rugalmas étrendet és hozzá illesztett inzulinkezelést alkalmazhatnak. Fix inzulin kezelésen lévő 2-es típusú betegek esetében fix étkezési időpontok és étrend javasolható az egészséges élelmiszerek fogyasztására törekedve.

Testsúly csökkentés

Már 2-8 kg-os testsúlycsökkentés is előnyösen befolyásolhatja mind az érrendszeri kockázati tényezők mérséklését, mind a vércukorszintek csökkentését 2-es típusú cukorbetegeknél. Az, hogy milyen tápanyag összetételű étrend a legelőnyösebb, nem mondható meg. Az amerikai cukorbetegek átlag 45% szénhidrátot, 36-40% zsírt és 16-18% fehérjét fogyasztanak. Ettől lényeges eltérések lehetségesek pl. a mediterrán étrendnél, a DASH típusú diétánál (teljes kiőrlésű gabonafélék, sok zöldség-gyümölcs, sovány húsok fogyasztása), vagy a vegetáriánus, vegán, az alacsony zsírtartalmú és legutóbb az alacsony vagy igen alacsony szénhidrát-tartalmú étrendek esetében.

Cukorbeteg diéta 2015

Hogyan táplálkozzon a diabéteszes 2015-ben? Itt a legújabb ajánlás Dr. Fövényitől és az Amerikai Diabetes Társaságtól

A diétaterápia hatásossága, (és annak evidencia szintje. Az A szintű evidencia igen erős evidenciát jelent, a B szintű ennél gyengébb, a C és D igen gyenge evidencia szintet képvisel).

·         Megfelelő diétás kezelés javasolt minden 1-es és 2-es típusú cukorbeteg számára (A)

·         Minden cukorbetegnek szakképzett diétetikus általi testreszabott diétás tanácsadásban kell részesülnie (A)

·         Intenzív inzulinkezelésen lévő 1-es típusú cukorbetegek szénhidrát-számolásos diéta mellett az anyagcsere-állapot javulására számíthatnak (A)

·         Fix napi 2-3-szori inzulin adással kezelt – zömmel 2-es típusú – cukorbetegek fix testreszabott étrenden számíthatnak a vércukor szintek csökkentésére (B)

·         Egyszerű, az étkezési adagok és egészséges élelmiszerek választékát tartalmazó diétás ajánlások főként idősebb és számolási nehézségekkel küzdő cukorbetegeknél alkalmazhatók (C)

·         Mivel a megfelelő diétakezelés a terápia költségcsökkentéséhez vezethet (A), törekedni szükséges annak a társadalombiztosítás általi támogatására (E)

Az energiabevitel egyensúlya

·         Súlyfelesleggel rendelkező és kövér cukorbetegek esetében csökkentett energiatartalmú étrend alkalmazása javasolt a testsúly csökkentése céljából (A)

·         Már mérsékelt testsúlycsökkentés is klinikai előnnyel járhat, főként a diabétesz korai szakaszában. Ennek eléréséhez életmódváltás és ennek a támogatása szükséges (A)

Cukorbeteg diéta 2015

Hogyan táplálkozzon a diabéteszes 2015-ben? Itt a legújabb ajánlás Dr. Fövényitől és az Amerikai Diabetes Társaságtól

Étkezési sémák és a makrotápanyagok arányai

·         Evidencia, hogy nincs minden diabéteszes számára ideális szénhidrát-fehérje-zsír arányú étrend (B)

·         Ezért a makro-tápanyagok aránya egyénenként állapítandó meg a jelenlegi étkezési szokások és a kezelési célok szem előtt tartásával (E)

·         A szénhidrátok mennyisége és a rendelkezésre álló (a szervezetben termelődő és injekcióban bevitt) inzulin a leginkább meghatározó a vércukorszintek alakulása szempontjából (A)

·         A zöldségekből, főzelékfélékből, gyümölcsökből, babfélékből, őrletlen magvakból és tejtermékekből származó szénhidrátok fogyasztása haladja meg az egyéb forrásokból származókat, melyek zsírt, cukrot vagy sót tartalmaznak (B)

·         Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok és az alacsony glikémiás terhelést jelentő élelmiszerek mérsékelten javíthatják az anyagcserét (C)

·         Minden cukorbeteg törekedjen arra, hogy 1000 kcal-ánként legalábbb 14 g növényi rostot fogyasszon (B)

·         Cukorhelyettesítők (fruktóz, xilit, stb.) alkalmazása esetén számoljanak azzal, hogy a vércukorszint hasonló mértékben emelkedhet (A)

·         Cukorral készült ételek, italok fogyasztása szigorúan kerülendő (B)

Fehérjék

·         2-es típusú cukorbetegek esetében a fehérje fogyasztás növeli az inzulin elválasztást anélkül, hogy a vércukor emelkedne. Ezért a sok fehérjét is tartalmazó szénhidrátok fogyasztása nem véd a hipoglikémia ellen (B)

·         Vesebetegség esetén – albuminuria esetében – nem tűnik szükségesnek a fehérjebevitel megszorítása (B)

Zsírok

·         Nem egyértelmű, hogy egy-egy egyén számára milyen mennyiségű zsír fogyasztása lenne ideális, ezért erre nézve az egyéni szempontok veendők figyelembe (C)

·         A zsírok minősége fontosabb, mint azok mennyisége (B,C)

·         Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban (pl. olivaolaj) gazdag mediterrán étrend javíthatja a cukorszintet és csökkentheti az érrendszeri kockázatot, ezért inkább ajánlható, mint az alacsony zsír- és magas szénhidrát tartalmú diéta (B)

·         Sok hosszú lánci omega-3 zsírsavat tartalmazó halak fogyasztása hetente kétszer ajánlott (B)

·         Ami a telített zsírsavak, koleszterin és transz-zsírsav fogyasztását illeti, cukorbetegek esetében az ajánlások megegyeznek a nem cukorbetegekre vonatkozókkal (C)

·         Nem támasztják alá evidenciák az omega-3 zsírsavak külön fogyasztását az érrendszeri megbetegedések megelőzése céljából (A)

Cukorbeteg diéta 2015

Mikrotápanyagok és növényi eredetű szerek

·         Nincs egyértelmű evidencia cukorbetegek esetében ásványi sók fokozott bevitelére, amennyiben nem mutatható ki azok hiánya (C)

·         Az antioxidáns C és C-vitamin és karotin fogyasztása sem javasolható, mivel nincs bizonyíték hatásosságukra (C)

·         Nincs egyértelmű bizonyíték a króm, a magnézium és a D-vitamin anyagcserét javító hatására (C)

·         Nem bizonyított a fahéj és más növényi eredetű készítmények hatásossága sem (C)

Alkoholfogyasztás

·         Ha a felnőtt cukorbeteg alkoholt kíván fogyasztani, azt mérséklettel tegye: nő ne igyon többet, mint egy napi adagot (1 dl bor, vagy 2 dl sör, vagy 3 cl tömény), férfi pedig napi két adagot (C)

·         Az alkoholfogyasztás hipoglikémia fokozott veszélyével jár, különösen inzulinnal vagy inzulin elválasztást fokozó szerekkel (szulfanilureákkal) kezelt cukorbetegeknél.

Nátrium bevitel

·         Mind a nem diabéteszes egyének, mind a cukorbetegek számára a napi nátrium fogyasztás 2.300 mg alatt tartandó (B)

·         Hipertoniás cukorbetegek esetében a nátrium bevitel további csökkentése szükséges (C)

A referáló megjegyzései: Az evidencia szintek között a legmagasabb szint az A szint azt jelenti, hogy az állásfoglalás alapját véletlenszerűen csoportosított (randomizált), nagy esetszámmal végzett klinikai vizsgálatok, esetleg ezek ún. metaanalízise képezik. A B szint alapját nem randomizált klinikai vizsgálatok képezik. A C és D és E szintek kisebb esetszámú klinikai vizsgálatok, nagy esetszámú megfigyeléses vizsgálatok, ill. nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek véleménye alapján fogalmazódnak meg.

A testsúlycsökkentés fontosságát nem szükséges külön hangsúlyozni. Ami az ún. makro-tápanyagok (szénhidrátok-zsírok-fehérjék) egymáshoz viszonyított arányát illeti, az állásfoglalás hangsúlyozza a teljesen egyénhez történő igazítást. Akár 10% körüli szénhidrát hányad is alkalmazható megfelelő körülmények között, de világszerte egyértelmű elmozdulás észlelhető az 50%-os szénhidrát hányad csökkentése irányában, mely egyúttal a fehérje hányad növelését is jelenti. Amennyiben mindez korlátozott időn át, energiaszegény étrend mellett valósul meg, semmilyen mellékhatással nem kell számolni. A cukorhelyettesítők értékelésekor nem történik említés az eritritre, mely sem szénhidrátként nem hasznosul, sem kalóriát nem képez.

A fehérjék korlátozásának felesleges volta vesebetegek esetében újdonságnak számít. A zsírbevitel ajánlott formája az egyszeresen telített zsírsavak, melyek nem csak az olivaolajban, hanem a napraforgó és repce olajban is nagy mennyiségben fordulnak elő. Legutóbb több közlemény is foglalkozott a tejzsírok viszonylagos ártalmatlanságával.

Nagyon fontos szempontot képez a mikroelemek és növényi szerek használatának a felesleges volta. Sok cukorbeteg feleslegesen költi pénzét ezekre, különösen a krómkészítményekre. Emellett megszívlelendő a nátrium bevitel drasztikus csökkentése, mely hazai viszonyok között az átlag 8 g-os konyhasó bevitel megfelezését jelenti.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük