Kategóriák
Hírek

A cukorbetegség gátolja a munkaképességet

”A cukorbetegség többféle módon gátolja a munkaképességet”  – magyarázza Dr. Rosemary Dray-Spira, a francia nemzeti kutatóintézet (INSERM) rangidős kutatója. ”Például a látásromlás, az idegi károsodások megnehezítik a mozgást, nem beszélve a végtagvesztésekről melyek szintén gátolják azt, hogy a betegek dolgozhassanak.”
pic (38)
A cukorbetegség gyakran fokozza a szív-érrendszeri és vesebetegségek előfordulási valószínűségét is. A kövérség a cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője, a kutatási eredmények szerint éppen ez az, ami a munkaképességet a legnagyobb mértékben befolyásolja. A közlemény a Diabetes Care című szaklapban jelent meg.
Korábban 2004-ben foglalkozott a témával egy amerikai közlemény. Az 50-es éveikben járó cukorbetegek kisebb valószínűséggel dolgoztak, mint nem beteg társaik. 1992 és 2000 között 4,4 milliárd dollár bevételkiesést jelentett a koraibb nyugdíjazás és 32 milliárd dollárt munkaképesség csökkenés miatt a betegség. Az eredmények alátámasztják, hogy a cukorbetegségnek ” jelentős szociális és gazdasági következményei vannak a beteg, a munkáltató és a társadalom számára”.
A vizsgált vállalatnál 1989 és 2007 között 506 alkalmazottnál ismerték fel a betegséget. Adataikat egyenként öt-öt nem cukorbeteg, azonos korú és munkakörű dolgozóéval vetették össze. A betegek kisebb valószínűséggel dolgoztak 50-es éveik közepére (55 éves korukban 52 illetve 66 százalékban). 60 éves korra, mely egyben a francia nyugdíjkorhatár is, a különbség csak tovább fokozódott. (10 százalékuk dolgozott szemben a nem betegek 13 százalékával). Ráadásul 100 cukorbetegből 5 volt addigra rokkantnyugdíjas, ami közel ötször annyi, mint a nem cukorbetegek közötti arány.
Franciaországban elég alacsony a nyugdíjkorhatár, és jól hozzáférhető az egészségügyi ellátás. Olyan országokban, ahol magasabb a nyugdíjkorhatár illetve nincs alanyi jogon járó egészségügyi ellátás, mint például az USA-ban, a cukorbetegség gazdasági hatásai még jelentősebbek. ”Vizsgálatunkból kiderül, hogy nagyon fontos odafigyelni a a cukorbetegségre, azért is, hogy a dolgozók munkaképesek maradhassanak” – írták a kutatók. AZ USA-ban körülbelül 26 millió cukorbeteget tartanak számon. Többségük 2-es típusú cukorbeteg, ami még szorosabban összefügg a kövérséggel. Ha Amerikában továbbra sem nyer teret az egészséges életmód (mozgásszegényen élnek, túl sok kalóriát juttatnak szervezetükbe, ezért kövérekké válnak) 2050-re a becslések szerint a lakosság egyharmada cukorbeteggé válik.
Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük