Kategóriák
Hírek

A nagy dózisú sztatin emelheti a cukorbaj kockázatát

Ugyanakkor az adott dózis jelentősen csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát, így az orvosokra marad az előnyök és hátrányok mérlegelésének feladata az egyes pácienseknél.
A Journal of the American Medical Association (JAMA) nevű orvosi folyóirat kedden megjelent számában közzétett metaelemzéshez öt randomizált klinikai próba eredményeit használták fel, melyekbe eredetileg összesen  32752 embert vontak be, akik közepes vagy nagy dózisban szedtek sztatinokat.
pic (43)
Az átlagosan mintegy 5 éves követési idő alatt a páciensek 8,4 százalékánál fejlődött ki diabétesz, ebből 1449 ember a nagy dózist, 1300 pedig a közepes adagot szedők közül került ki. Nagyobb kardiovaszkuláris problémája az intenzívebb terápia után 3134 páciensnek volt, míg a közepes dózisú csoportban ennél 416-tal több embernek, 3550 főnek.
A Glasgow-i Egyetem kutatója, David Preiss által vezetett csoport arra hívja fel a tanulmányban a kezelőorvosok figyelmét, hogy éberen kövessék, nem fejlődik-e ki cukorbetegség a nagy dózisú sztatint szedő pácienseiknél.
Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük