Kategóriák
Életmód

Segíti az immunrendszert a teljes kiőrlésű gabona?

A korábbi kutatások már kimutatták, hogy ezek az élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű müzlik, kenyerek, tészták és rizs, csökkenthetik a szív-érrendszeri megbetegedések, bizonyos daganatos betegségek, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A legutóbbi kutatásokból az is kiderült, hogy a teljes kiőrlésű gabonák a bélrendszer egészségét is javítják azáltal, hogy növelik a jótékony bélbaktériumok mennyiségét. Ez jótékony hatással lehet az öregedéssel amúgy egyre gyengülő immunrendszerre.
pic (44)
Antonios Ampatzoglou, a most tervezett kutatás vezetője 40 és 65 év közötti, 25-35 testtömeg-indexszel rendelkező férfiakat és nőket keres a kísérlethez. A kutató elmondta, hogy amint idősödünk, az immunrendszerünk gyengül, de a jótékony bélbaktériumok mennyiségének növelésével ellensúlyozni lehet az immunitás életkorral összefüggő hanyatlását. Az önkéntesek hat hétig teljes kiőrlésű étrenden fognak élni, majd egy kis szünet után hat hétig finomított gabonákat fognak fogyasztani.
”A bélbaktériumok durván két csoportra oszthatók: jótékony és káros. A kísérlet végén a mintákban az egyes baktériumfélék populációinak mennyiségét fogjuk ellenőrizni, illetve azt, hogyan változnak egymáshoz viszonyítva. Ez alapján ki fog derülni, hogyan befolyásolja a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend a jótékony és a káros bélbaktériumok mennyiségét, amiből megtudhatjuk, vajon a teljes kiőrlésű étrend pozitív hatást gyakorol-e a szervezetünkre az immunrendszer és az emésztőrendszeri egészség tekintetében” – mondta a kutató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük